5 cauze comune ale amanarii si cum sa le depasim

Indiferent de nivelul de educatie, de timpul de care dispune un om, exista in oricine o tendinta de a amana lucrurile neplacute si chiar cele placute, daca undeva le asociem puternic cu iesirea din zona de confort si deci cu durerea.

Iata 5 cauze comune si modul in care putem sa lucram cu ele:

  1. Increderea scazuta in propriile forte. Pentru a-ti cladi increderea in fortele proprii, incepe cu un obiectiv ce pare realist. Imparte-l in bucati mai mici. Stabileste termene pentru fiecare si incepe sa lucrezi. E o buna idee sa te premiezi daca termini fiecare obiectiv intermediar inainte de termen dar fara sa-ti afecteze celelalte activitati.

 

  1. Obiectivul pare prea indepartat si asemenea si recompensa. De multe ori, chiar daca incepem o actiune, nu reusim sa o finalizam caci gasim recompensa finala prea indepartata. Invata sa-ti stabilesti un plan de recompensare intermediar si sa inveti ca multumirea temporara data de amanare este doar temporara.

 

  1. Frica de esec si de risc. Sunt persoane care gasesc pasiunea in a face lucruri noi dar si foarte multe persoane care dezvolta o adevarata adversitate la risc. Intelege-ti frica si invata sa o accepti. Se spune ca eroi nu sunt cei carora nu le este frica, ci cei care au invatat sa nu se lase condusi de ea.

 

  1. Distragerea. Traim intr-o societate care este capabila sa ne furnizeze sute sau mii de moduri de a distrage de la ceea ce vrem sa facem. Doar internetul este cel mai bun exemplu. Cum sa faci fata? Simplu, planifica distragerea. Stabileste 30 de minute in care sa te concentrezi pe ceea ce vrei sa faci, urmate de 5 minute in care sa te lasi distras de orice altceva. Dar atentie, foloseste un timer.

 

  1. Impulsivitatea. Autodisciplina este cea care poate actiona impotriva impulsivitatii. Inainte de a face ceva sau a spune ceva ce poate vei regreta ulterior, fa-ti obiceiul de a numara pana la 20 si intreaba-te in tot acest timp daca este conform cu obiectivul tau. Probabil ca s-a intamplat sa fii in mijliocul unui proiect interesant, sa sune un prieten si sa lasi totul balta pentru o bere. Invata sa gandesti mai mult inainte de a raspunde si sa-ti aminteti scopul tau in acel moment.

 

Si nu uitati totul tine doar de dorinta si de antrenament personal.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: