Asculta si linistea

Comunicarea este o simfonie, nu doar “la la la”. Are sunete, pauze, mimica, gesturi, respiratie, uneori si sunete prea inalte, adica tipete.

Avem tendinta sa ascultam un pic, apoi ne ascultam propriile ganduri, cautam raspunsuri, scuze si acuze, inca de la prima propozitie. Vorbim prea repede sau prea lent, prea tare sau prea incet, trantim, tipam, zambim, ne dam ochii peste cap si totul cu speranta ca ne facem auziti. Auziti da, dar intelesi?

Comunicarea este un dans in care daca nu exista coordonare si respect, se termina cu pantofii stricati.

Ce poti face pentru o mai buna comunicare:

– Asculta cu atentie, pana sa tragi o concluzie;

– Nu presupune nimic, presupunerile doar ne arunca intr-un viitor incert. Daca nu ai inteles ceva, intreba. “Ca sa inteleg mai bine, poti sa detaliezi mai mult?” sau “Ce inseamna pentru tine….”

– Nu te repezii sa raspunzi. Pauza e parte din melodie. Numara pana la trei inainte sa raspunzi.

– Dialogul este partial vocal si partial vizual. Ce transmite chipul, gesturile si postura celui cu care discuti? Incearca sa-l calibrezi, adica sa-l citesti mai bine pe celalalt inainte sa presupui ca mana la gura inseamna minciuna. Fiecare om e diferit si deasemenea micile gesturi si ticuri.

Bucura-te de orice discutie, chiar daca nu este una care sa-ti placa. Daca te detasezi de tine si de ego-ul tau, poti sa primesti mai usor si critica si sfaturile. Chiar daca nu sunt reale, aminteste-ti ca fiecare om e diferit si actioneaza dintr-o harta mentala diferita.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: