Atentie la prieteni

Exista o veche expresie “Apara-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma apar singur.”

Prietenii sunt poate mai importanti decat orice in dezvoltarea noastra si in felul in care ne raportam la noi si la lume.

Oamenii cu care te inconjori au un impact semnificativ asupra increderii in sine si asupra propriilor emotii. Fugi de negativisti cat poti de repede. Nu doar ca vad totul in negru, dar iti transmit si tie aceasta stare. Este bine sa analizezi toate fatetele unei probleme, dar daca gasesti doar raul in orice situatie, este foarte putin probabil ca vei gasi si o rezolvare pentru problemele tale.

Pe de alta parte, cei care sunt decisi sa gaseasca ceva bun in orice intamplare, sunt mult mai predispusi la o viata implinita si au acest dar de a transmite emotii pozitive si celor din jur.

Daca suferi de lipsa de incredere in sine, probabil ca esti inconjurat de prieteni nepotriviti. Analizeaza la fiecare intalnire cu prietenii, cum se raporteaza acestia la viata, felul in care te sustin sau iti demoleaza initiativele. Chiar daca nu vrei sa renunti la ei, poti incepe sa nu le mai spui planurile tale.

Este adevarat ca o metoda de coaching spune ca daca ai planuri mari, sa le anunti lumii intregi, ca presiunea pusa pe tine din afara sa te motiveze, dar esti dispus sa faci fata si “incurajarilor” negative, tuturor motivelor pentru care vei esua, motive puse la dispozitie cu atata daruire de unii din prietenii tai?

Si trebuie sa intelegi ca nu au intentii rele, doar incearca in felul lor defect sa te protejeze de suferinta esecului. Asa ca ori iti alegi prieteni care pot sa te motiveze si in general acestia sunt cei care au la randul lor obiective importante si stiu sa le duca la bun sfarsit, sau te blindezi impotriva remarcilor, demotivarii si asa-ziselor bune intentii.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: