Autocunoasterea si autoacceptarea sunt acte de curaj. E greu sa te uiti in oglinda interioara si sa descoperi cine esti cu adevarat. S-ar putea sa nu-ti placa tot ceea ce vezi, chiar sa nu accepti, sau sa cauti justificari in trecutul tau si persoane pe care sa le invinuiesti pentru ceea ce este in prezent.
Adevarul este ca suntem rezultatul fiecarei experiente din viata noastra. Fiecare om din viata noastra a lasat o amprenta in subconstientul nostru si ne-a determinat in mare masura felul de a fi.
Dar tocmai asta este frumos si spectaculos la fiinta umana. Capacitatea de a se dezvolta si de a creste dincolo de conditionari si experiente, de a deveni ceva mai presus de crezuri si pre-conditionari.
Suntem in permanenta schimbare, dar aici intervine ceva special. Ceva care ne face diferiti de orice alta fiinta si anume posibilitatea de a alege ceea ce vrem sa fim, sa devenim.
Chiar si fata de noi insine ne este greu sa recunoastem ca suntem altfel decat ne prezentam in societate. Ca avem anumite valori pe care le incalcam constant, constient sau nu. Dar incalcarea propriilor valori ne face sa ne simtim inconfortabil cu noi. Ceva din interior ne macina si nu ne da pace.
Cunoasterea inseamna sa ne aflam propriile valori, adica ce este foarte important pentru noi si sa determinam si scara proprie a acestor valori. Nu doar ca denumire abstracta, ci si ca insemnatate. De exemplu, daca iubirea este importanta, ce inseamna iubire pentru noi. Ce trebuie sa se intample, sa vedem, simtim, auzim ca sa acceptam iubirea si reversul: ce nu trebuie sa se intample etc., ca sa fim iubiti.
Pentru fiecare persoana, lista de valori este individuala si chiar daca exista o potrivire de termeni abstracti, in spatele acestora sunt alte lucruri care o definesc.
Incearca sa faci cateva exercitii, desi poate la inceput nu este chiar confortabil, dar sigur o sa-ti aduca multa bucurie sa te cunosti pe tine. Iata cateva idei:
- Pune pe hartie ce e important pentru tine, ca de exemplu: fericire, iubire, bani, libertate, sanatate, familie. Daca sanatatea nu e pe lista ta, sau e foarte departe, probabil ca ai acum o idee de ce mersul la sala sau o alimentatie sanatoasa este ca un drum pe Marte.
- Analizeaza cateva situatii de viata in care nu ai reactionat cum trebuie si ai avut de pierdut. Care a fost factorul declansator pentru comportamentul nedorit? Ce ti-ai spus, cu ce ton, cum ti-ai reprezentat situatia, ce frica a declansat in tine? Si apoi cauta metode prin care sa nu mai lasi un factor declansator prestabilit sa actioneze impotriva vointei tale.
Modalitatile de autocunoastere sunt multiple, dar incepe cu ceva. Nu poti accepta ceva pana nu ai toate informatiile.
Leave a comment