Cand omul este auto-determinat sa faca ceva, nici un munte nu o sa-i stea in cale. Nu se mai sperie de furtuna, ci devine furtuna ce matura orice obstacol din calea obiectivelor sale.
Dar cum se ajunge la acesta auto-determinare? Care sunt factorii declansatori si mai ales care este combustibilul ce o alimenteaza, caci nu este suficient sa pornesti, trebuie sa ai energie sa pastrezi turatia.
Auto-determinarea pleaca din liberatatea de a avea control asupra gandurilor, emotiilor si actiunilor personale. Cand stii ca iti respecti in fiecare clipa valorile personale si nu actionezi impotriva lor, cand alegi ceea ce gandesti si cum sa te simti, indiferent de factorii exteriori pe care nu ii poti controla, atunci stii ca esti la carma vietii tale.
Dupa parerea mea, este un marketing ieftin si fals al unor oameni care vand vise si care spun ca daca iti schimbi programele din subconstient o sa-ti creezi exact viata pe care o vrei. In parte este adevarat ca programele din subconstient influenteaza hotarator ceea ce atragem in viata noastra, dar e imposibil sa le schimbi pe toate si mai ales ca in fiecare zi se scriu noi informatii.
Asa ca e bine sa aplici tehnici de schimbare a unor structuri mentale, dar cand nu stii ce sa schimbi, invata sa-ti schimbi modul in care te raportezi la o situatie data. Si asta se intampla relativ usor, urmand cativa pasi:
- respira inainte de a reactiona, daca e nevoie aplica vechea metoda de a numara pana la 10 sau pana la 1 mil daca nu e de ajuns;
- intreba-te ce vrei sa obtii, nu cred ca pe scara noastra de prioritati este sa ne facem rau, sa crestem nivelul stresului;
- intreaba-te ce poti controla sau schimba din situatia data si incepe sa actionezi;
- pentru tot ce este in afara controlului personal, pune-ti urmatoarele doua intrebari:
- Ce am de invatat din asta?
- Cu ce ma ajuta asta?
Poate la inceput o sa fie mai greu, dar exersand zi de zi si cu fiecare situatie in parte, o sa fii surprins ce multe beneficii si lectii de viata vei obtine.
Incearca pentru o luna, doar nu te costa nimic.
Leave a comment