Cand el si ea nu mai inseamna NOI

159.

 

La inceput, exista fiorul necunoscutului, placerea de a-l descoperii pe celalalt, tendinta de a pastra doar calitatile caci nevoia de conexiune este puternica in fiecare.

Apoi vine ca o tornada replica “Tu nu ma mai iubesti ca la inceput” si poate insemna inceputul sfarsitului. Celalat, bulversat, incearca sa aduca argumente in sustinerea iubirii: ” Da, dar ieri ti-am luat flori, sau…ti-am gatit nu stiu ce mancare preferata..” si multe alte argumente, care de care mai diverse sau mai neinspirate. Atentie, partenerul nu vrea justificari, nu-l intereseaza scuzele, asa ca nu le mai oferiti usor, ci intelegeti ca aveti o problema care rezolvata va va face mai puternici impreuna.

 

Problema nu vine din masura iubirii, ci din manifestarea acesteia. Si cum fiecare partener are un “glob de cristal mistic” cu care poate ghicii dorintele celuilalt, eu chiar nu inteleg de ce relatiile esueaza.

Dar, din pacate, nu avem un glob de cristal si nu putem ghicii ce vrea celalalt. Ce inseamna a-si manifesta iubirea pentru celalalt. Pentru fiecare, inseamna altceva. Si noi, pe baza experientei anterioare credem ca ceea ce a functionat bine cu cineva va merge de fiecare data indiferent de persoana si caz. Ei nu este chiar asa.

 

Sa ne gandim ca fiecare comunica intern preponderent, utilizand un simt, deci ne incadram in categorii de vizuali, auditivi si chinestezici. Pentru un vizual, dragostea trebuie aratata, auditivul vrea sa auda sunetul iubirii si chinestezicul sa o simta. Da, dar nu oricum, ci in proportii diferite, utlizand semnale, tonuri si atingeri speciale pentru fiecare in parte.

Si daca el sau ea vor sa auda ca sunt iubiti, e simplu, spunem aceeasi poveste zilnic ca sa-i dam ce are nevoie, suficient? Nu. Caci conteaza tonul, fregventa si pana si cuvintele potrivite. Fiecare persoana are un soft propriu de functionare care daca nu e accesat bine, nu merge.

Pare complicat, poate fi, dar, poate fi si foarte simplu. Cunoasterea de sine este primul pas. Intreaba-te ce-ti place intr-o relatie, ce vrei de la partenerul tau, dar fi specific si detaliaza, asa cum iti stabilesti fiecare obiectiv. A avea o relatie de succes trebuie sa fie poate, unul din principalele obiective ale vietii, caci multumirea sufleteasca este terenul fertil pentru orice alt domeniu al vietii.

Nu poti cere daca nu sti ce sa ceri, este ca atunci cand iti pui intrebarea ” As face ceva dar nu stiu ce.” Daca tu nu poti citi gandurile celor din jur, este foarte probabil ca nici ei sa nu o poata face. Si chiar daca este inzestrat sau ti-ai antrenat atentia pentru a descoperii ce-i face placere celuilalt, asta nu inseamna ca se aplica si reciproca. Si nu ca nu i-ar pasa de tine sau nu te-ar iubii la fel de mult ci, doar pentru ca nu are cunostintele necesare sa o faca.

 

Deci, primul pas foloseste jurnalul personal si fi sincer cu tine. Ce vrei de la celalalt, cat de important este pentru tine. Si nu in ultimul rand trebuie sa-i spunem celuilalt ce asteptam, intr-un limbaj pe care sa-l inteleaga. Doamnele mele, un oftat prelung in fata unei perechi fenomenale de pantofi, nu este, de cele mai multe ori, dialectul in care comunica partenerul vostru.

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.