Castigul secundar

Sunt oameni care pastreaza o dependenta sau care nu se insanatosesc dintr-un castig secundar.

O alta presupozitie a NLP-ului este ca in spatele oricarui comportament se afla o intentie pozitiva. Oricat de ciudat poate sa fie la prima vedere, sa analizam cateva cazuri. Stiu ca nu va aflati in niciunul din aceste situatii, dar poate aveti cunoscuti care se confrunta cu probleme similare.

Cineva este bolnav si se vindeca foarte greu, in ciuda celor mai bune tratamente si a dorintei exprimate constient de a se insanatosii. Undeva subconstientul lui isi manifesta nevoia de atentie, de conexiune prin boala. Oare cine primeste cea mai multa atentie din casa? Bolnavul? Ce e de facut in aceasta situatie? Puteti incepe prin a limita atentia strict catre nevoile medicale.

In preajma unei persoane bolnave, chiar daca existe conflicte anterioare, putini sunt cei care sa nu se comporte diferit si in favoarea bolnavului. Asa ca daca unul din soti castiga prin boala atentia, rabdarea partenerului si chiar mai mult, conflictele sunt amanate pana la vindecare, subconstientul va asocia aceasta stare cu o emotie pozitiva si cu lipsa emotiilor negative si va incerca sa pastreze starea respectiva cat mai mult, adica boala. Nu spun ca aceasta este realitatea in fiecare caz de imbolnavire, dar este posibil deci atentie la semne.

Mintea mea are o alta strategie, dupa perioade foarte aglomerate cu multa munca, ca sa fie sigur ca iau o pauza ma “ajuta” sa racesc pentru 2 zile. Asa stie ca ma ajuta sa ma odihnesc. Probabil ca daca mi-as aminti sa fac pauze regulate nu ar fi nevoie de aceasta stratagema, dar uit. Imi place prea mult ce fac si ma autosabotez.

Castigul secundar este unul din factorii inhibitori cand vrem o schimbare de durata. Daca vrei sa faci o schimbare reala si tot eviti sa faci aceasta schimbare, trebuie sa te gandesti care este castigul secundar? Chiar merita acest castig secundar in comparatie cu ceea ce vei obtine daca faci schimbarea?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: