Ce este si ce nu este citirea rapida

73.Ce este si ce nu este citirea rapida

 

A citi mai repede este pentru omul modern o cale sigura de a fi cu un pas inaintea concurentei. Caci, de ce sa nu recunoastem, acum totul se refera la a fi cat mai bun si mai competitiv, indiferent ca este vorba despre cariera, hobby sau viata personala. Pana la un punct competitia poate fi privita ca ceva rau, dar fara competitie, omul nu se misca, nu evolueaza, nu devine mai bun.

Sa revenim la citirea rapida, cum se face, ce ne aduce si mai ales sa distrugem niste mituri. O sa incep cu ce nu este. Nu este citire pe diagonala si nici photoreading. Eu  nu am cunoscut inca pe nimeni care sa deschida o carte si care sa fotografieze pagina si apoi sa treaca la urmatoarea pana la sfarsitul cartii.

Deseori sunt intrebata daca retin ceva sau daca dispare placerea de a citi. De fapt, se retine chiar mai mult si nu stiu cum sunteti voi, dar eu prefer sa ma bucur ca am citit o carte pe zi decat sa ma laud ca anul acesta am citit doar o carte noua.

Si acum sa vorbim putin despre viteza normala de citire, adica undeva intre 150 si 250 cuvinte/minut. Cum ar fi sa puteti citi cu 500 de cuvinte / minut? Probabil ca bine sau chiar foarte bine. Sau poate puteti ajunge la 1000 de cuvinte / minut si asta cred ca ar fi extraordinar pentru oricine.

Cum se realizeaza? Foarte simplu, prin metode care ne ajuta sa eliminam cat se poate de mult din vocalizarea mentala si sa marim campul vizual. La scoala am fost invatati sa pronuntam fiecare cuvant si sa citim doar cuvant cu cuvant.

Cand citim in gand fiecare cuvand, mintea cauta corelatii pentru acesta si surpriza, gaseste sute sau chiar mii de corelatii din care trebuie sa-l aleaga pe cel mai bun si sa-l lege de intelesul propozitiei. Asta inseamna timp. Oricum pronuntam mult mai incet decat este capabila mintea noastra sa citeasca si sa asimileze informatia.

Citirea unui singur cuvant inseamna iarasi timp pierdut, de ce sa nu cuprindem intr-o singura privire doua sau mai multe cuvinte? Poate nu stim, dar putem invata usor sa facem asta.

Nu e nevoie de muzica speciala, masinarii complicate, soft-uri si alte chestii scumpe si dificile. O mare doamna, Evelyn Wood, a avut grija sa creeze o tehnica sau un set de tehnici care functioneaza infailibil.

E nevoie doar de motivare, exercitiu si perseverenta pentru a-ti dubla viteza de citire sau chiar mai mult.

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.