Ce sa facem sa nu ne mai autosabotam?

Sunt persoane care functioneaza pe principiul totul sau nimic. Daca nu sunt atinse cele mai inalte standarde, atunci nimic nu conteaza si nu are valoare.

 

Sa discutam un pic despre cum sa ne stabilim propriile noastre standarde si sa ne si placa:

–       Cand stabilesti un obiectiv, este foarte important sa-ti notezi de unde pleci;

–       Stabileste obiective intermediare, adica imparte obiectivul principal in subobiective. Adica daca vrei, de exemplu, sa inveti o limba straina care este total necunoscuta, nu astepta sa fii fericit doar cand obtii certificatul de traducator. Este foarte important sa-ti apreciezi progresele zilnice.

–       In functie de obiectiv, pastreaza un jurnal al reusitelor intermediare, dar timpul la care faci evaluarea trebuie sa fie diferit in functie de obiectiv. Adica daca ti-ai propus sa scrii o carte, poti sa-ti masori progresele zilnice, ceea ce nu este valabil si in cazul unei diete.

–       Daca ai mai multe obiective in aceeasi perioada, fa un jurnal separat pentru fiecare obiectiv. Eu folosesc caiete mecanice la care pot sa adaug foi separate si pot sa folosesc si culori diferite.

–       Daca nu esti o persoana care este obisnuita sa conduca afaceri de milioane de euro sau sa urce fara probleme cei mai inalti munti din lume, poate nu este chiar o idee foarte potrivita sa-ti stabilesti ca obiectiv sa obtii  mii de euro din business-ul tau intr-o luna. Incepi cu obiective mai mari decat ai realizat pana in prezent dar diferentele sa nu fie mai mari de 10-20% pentru inceput. O crestere constanta de 10-20% nu te va epuiza, dar te va scoate din starea de confort.

–       Invata sa te premiezi pentru fiecare pas intermediar, dar atentie, stabileste premii care sa nu-ti fac rau tie sau cel din jur si nici sa nu te traga inapoi. Sa nu mai spun ca nu trebuie sa-ti destabilizezi bugetul doar ca ai slabit 1 kg.

–       Cel mai important, actioneaza zilnic si nu in salturi. Probabil ca oricine stie ca pentru a ajunge la o forma fizica buna nu se poate intr-o zi si tot asa nu se pot face mari transformari intr-o singura zi.

Stiu ca am mai scris de multe ori despre importanta jurnalelor si probabil ca va ganditi ca nu mai sunteti in perioada scolii generale, cand cei de varsta mea completau „oracole”, dar avem doar impresia ca ne aducem aminte.

Asa cum evolutia unei companii se poate vedea din registrele contabile, tot asa va puteti vedea evolutia favorabila sau nu din jurnalele obiectivelor.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: