Cea mai importanta calatorie

Calatorim departe de casa, vedem lumi si oameni noi, ne programam excursii in locuri exotice, cautam experiente noi, dar nu suntem niciodata pregatiti pentru cea mai importanta calatorie. O calatorie in adancul nostru.

 

Introspectia, atat de utila, de personala si atat de putin folosita. Poate ne este frica de ceea ce vom afla, poate nu vrem sa zdruncinam crezuri vechi si puternice, care stiu mai bine cine suntem sau cine trebuie sa fim. Suntem produsul unei educatii, a unor experiente perpetue de viata si produsul propriilor noastre alegeri.

 

Actionam si traim asa cum am fost programati, dar fara sa ne oprim si sa ne intrebam cu adevarat cine suntem si ce vrem de la noi si de la lume. Foarte putini oameni o fac, caci inseamna o imensa responsabilitate pentru care prea putini sunt pregatiti. Responsabilitatea vine cu acceptare si schimbare, doua valori greu de inglobat in subconstientul personal.

 

Va dau un exemplu ipotetic, dar in care multi se pot recunoaste. O persoana a trait asa cum a fost educat, a ales o meserie buna, banoasa, fara sa-si doreasca asta, dar pentru ca asa trebuie. Chiar exceleaza in meserie, sta pana tarziu la serviciu si este promovat si apreciat. Poate are si familie. Se inteleg, dar nu prea, caci cine mai are timp si chef in zilele noastre, dincolo de temele copilului, cumparaturi, curatenie si obligatii sociale, cine mai are timp de liniste si romantism?

 

Dar ceva nu functioneza, anii trec, nemultumirile, colesterolul cresc si undeva in adancul sufletului stie ca ceva este gresit. Dar nu are curajul sa caute. Poate a fost candva la psiholog sau la un antrenor de viata, dar nu a avut taria sa mearga mai departe si nici sa-si faca temele. Caci adevarul ar fi mai dureros, schimbarea dificila. Asa ca va continua sa traiasca cu o fericire aparenta a unei vieti de succes, asa cum altii au definit succesul pentru el. Va transmite cumva mai departe, in familie, aceste sisteme si probabil ca asa vor fi si copiii sai.

 

Nu o sa va dau o solutie in pasi, asa cum obisnuiesc sa scriu in articolele mele. Subiectul este foarte amplu si nu vreau sa-l bagatelizez in cateva idei. Doar va doresc sa va descoperiti incet, pas cu pas si sa aveti curajul sa traiti, macar putin, asa cum sunteti cu adevarat, dincolo de crezuri, experiente si succes impus de societate si familie.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: