Continuu articolul precedent cu ceilalti modelatori ai personalitatii
- Scoala
Are o imensa influenta asupra dezvoltarii personalitatii. Este obligatorie, structurata dupa criteri care nu pot fi schimbate. Profesorii sunt figuri autoritare, importante in viata oricarui elev. Sunt cei care determina, poate decisiv, care este imaginea de sine a viitorului adult, respectul de sine este cel care se castiga sau se pierde foarte usor in cadrul scolii.
Aici deja se fac mari diferente intre elevi. Pe de o parte, copiii sunt judecati si deci clasati intr-o categorie sau alta de catre colegi lor, probabil ca va aduceti aminte ca in orice clasa a existat mereu o grupare mica de elevi foarte buni si la invatatura, dar si cu un comportament dominant fata de ceilati si apoi restul elevilor. Acum am observat ca si greutatea devine un factor discriminator si de pierdere a increderii in sine.
Pe de alta parte, sistemul de notare, sistemul de predare, preponderent vizual si auditiv, care nu ii ajuta pe copiii chinestezici (vezi articolele mele precedente), sunt factori de etichetare personala, de hranire sau nu a increderii in sine.
Scoala pedepseste raspunsul gresit prin note proaste, uneori si fizic, daca ne aducem aminte scoala dinainte de revolutie. Ne forteaza sa cautam doar raspunsul corect, devenind unul din ucigasii tacuti, dar siguri ai creativitatii personale si a posibilitatii de a visa. Imi place tare mult un sistem de notare al unei scoli, nu o numesc dar probabil ca multi stiu despre ce este vorba, in care nu se folosesc note, ci doar admis si respins si referatele profesorului cu privire la fiecare elev. O nota buna sau proasta poate nu inseamna nimic, dar pentru un copil cu personalitatea in formare, poate sa fie determinanta pentru toata evolutia sa ulterioara. Ca pana la urma, facem sau nu facem ceva, doar in functie de cata incredere avem in noi.
- Media
Cred ca este cea mai mare sursa de dezvoltare a neincrederii in sine. Minut dupa minut si ora dupa ora suntem bombardati pe orice canal, prin orice fel de emisiune sau film, de oameni care arata impecabil, imbracati asa cum se cere intr-o societatea consumatorista, etc. Indiferent ca e vorba de o reclama comerciala, de o emisiune de stiri sau de un film, in spatele fiecarui protagonist lucreaza o armata de stilisti, machiori etc. Ce vedem pemicul ecran e produsul multor specialisti, a multor oameni si ore petrecute in fata oglinzii.
Fiind si fotograf profesionist, stiu cat de mult schimba un machiaj, o coafura potrivita si o haina pe orice om, indiferent de varsta sau trasaturi. Si mai mult, lumina, pozitia corpului, nu mai vorbesc de postprocesarea fotografica, toate astea fac minuni.
Din pacate, nu stim toate astea, le consideram naturale si nu intelegem diferentele si alegem in subconstient sa ne pozitionam pe o alta treapta, sa ne autoetichetam si sa actionam ca atare.
Leave a comment