Componentele unei vieti echilibrate

Cele trei componente importante sunt: flexibilitate, orientare spre viitor si umor.

 

Flexibilitate

Inseamna sa ai suficiente variante, pentru a face fata oricarei situatii de viata, obisnuite sau nu. Flexibilitatea in gandire, in actiune, elimina stresul, doar cramponarea de o idee fixa produce stres, cand nu se poate realiza sau apar intarzieri in realizarea ei.

 

Cand ceva nu merge, o persoana flexibila are abilitatea de a realiza ce nu merge si de a face schimbarile si ajustarile necesare. Exact ca un pilot, desi cursul si destinatia au fost stabilite, pilotul se afla intr-un permanent dialog cu turnul de control si aparatura de bord, pentru a putea oricand sa rectifice orice abatere de la traseu. Este ca o negociere, cine are mai multe optiuni castiga.

 

Orientare spre viitor

Orice proces de gandire se relationeaza la trecut, in prezent sau in viitor, fiecare din acestea poate fi util intr-o anume situatie data.

 

Gandirea relationata la trecut este utila doar daca se face referire la resursele, la modurile de actiune care au functionat si care pot fi replicate in actiunile prezente sau viitoare. Nu cred ca este nevoie sa mai mentionez ca relationarea doar cu trecutul, pentru alegerile viitoare, mai ales cand facem referire la greseli si esecuri, nu este folositoare.

 

Gandirea trebuie sa fie orientata spre viitor, spre obiectiv, asta inseamna viitor, iar actiunea sa fie orientata in prezent. Actionam acum pentru viitor. Rau este daca alegem sa gandim pentru prezent si sa actionam in viitor.

 

Umor

Umorul este componenta de baza a jocului, a tineretii, avem nevoie de umor pentru a fi capabili sa ne detasam de probleme, nu spun sa fugim, ci sa ne detasam pentru a gasi soluti, bazate pe obiective de viitor, nu pe fuga de prezent.

 

Simtul umorului, rasul, provoaca relaxare, destindere si deci aduce resurse noi pentru situati prezente. Uneori reactionam prea puternic la o situatie data caci o luam prea personal. Simtul umorului, inseamna a nu ne lua pe noi prea in serios si deci de a diminua reactiile.

 

A planifica pentru viitor, a actiona in prezent si a face sa-ti placa toate astea, in timp ce iti pastrezi un bun simt al umorului sunt resurse de putere personala si echilibru.

 

Oare poti fi stresat in timp ce razi, faci ce-ti place si te gandesti cu incredere la viitor?

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: