Comunicarea win-win

In NLP se spune ca nu exista greseli in comunicarea cu altii sau cu mintea noastra, ci doar un feedback. Ceea ce obtinem este direct legat de flexibilitatea noastra si de capacitea de a intelege harta mentala a celuilalt si deci a ne ghida in comunicare nu dupa harta noastra, ci dupa harta persoanei cu care comunicam.

Sa invatam sa ne folosim mintea ca un instrument menit sa creeze armonie in grupul in care comunicam.

Regula numarul in comunicarea din punct de vedere al NLP

Un bun comunicator va comunica folosind sistemul de reprezentare al celuilalt, postura, tipul de expresii, vizuale, auditive sau chinestezice, va adopta ritmul si tonalitatea.

De exemplu daca vorbiti cu cineva care vorbeste la un anumit ritm, indiferent daca este mai rapid sau mai lent decat al vostru, creierul acelei persoane este racordat sa preceseze informatia la un anumit ritm si tonalitate. Asa a invata sa recunoasca mai usor informatia. Daca vorbiti prea repede va pierde cu siguranta sirul ideilor sau daca vorbiti prea lent se va plictisi. Si nu este vorba doar de informatie, daca mintea nu gaseste confortabila conversatia, va incepe sa “citeasca ganduri”, sa puna intrebari cautand solutii pentru probleme care nici nu exista.

Sau daca comunicati sa spunem cu o persoana preponderant vizuala, atunci nu e potrivit sa-I descrieti o vacanta de vis folosind stari. Nu-i spuneti cum se va simti, ci aratati-i in imagini colorate cu ce va vedea in vacanta.

In general aceste sisteme de reprezentarea sunt destul de usor de determinat, trebuie doar sa ascultati si sa determinate ponderea cuvintelor care arata un sistem de comunicare sau altul. Iata doar cateva exemple

Vizual

Vad ca..

Vizualizez intreaga…

Imaginile in care….

Auditiv

Imi suna cunoscut…

Am auzit ca…

Chinestezi…

Am un sentiment…

Imi pare ca…

Simt ca….

Acestea sunt doar cateva exemple si puteti sa va exersati calitatile de comunicator, prin gasirea expresiilor senzoriale si sa incepeti sa va construiti propriile liste. Ascultati-va cu atentie prietenii sau familia si veti fii surprinsi cate lucruri noi puteti invata despre acestia.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: