Constient versus Subconstient

Trecand peste considerente morale si religioase, stiinta psihologiei a demonstrat existenta constientului si a subconstientului, mai precis existenta sufletului. De parca mai era nevoie de demonstrat acest fapt atat de cunoscut de mii de ani.

 

Pentru cei care inca se mai intreaba daca suntem mai mult decat ceea ce gandim si simtim in mod constient, sa luam exemplul somnambulilor, care aflati intr-o stare de constiinta modificata, sunt capabili sa actioneze, sa se deplaseze si sa faca sau sa spuna o multitudine de lucruri, fara a fi nici macar un pic constienti.

 

Ce forta interioara misca si actioneaza aceste angrenaj minunat care este corpul uman, ce il face sa actioneze in starea de vis asemeni starii de trezire?

 

Cum putem explica ca suntem capabili sa ne retragem din fata unei masini care vine in viteza spre noi, fara sa o fi vazut sau auzit inainte?

 

Doar prezenta unui vast domeniu, inca necercetat prea mult, a unui extraordinar computer, capabil sa inmagazineze si sa pastreze absolut toate informatiile cu care am venit in contact, capabil de a lua decizii, de a determina stari si actiuni si de a transmite toate  acestea intr-un limbaj accesibil constientului nostru.

 

Poate v-ati pus intrebarea cum alegem lucrurile care ne plac sau nu, oamenii pe care ii consideram “simpatici” sau nu prea. Cand ne-am nascut eram, asta daca nu tinem cont si de influenta cu care venim pe aceasta lume, ca niste hartii albe, gata sa adune informatii, crezuri, valori si trairi.

 

Ce determina, sau mai bine zis cum facem sa alegem ceea ce vrem sa credem. De ce oamenii, chiar si cei crescuti in aceeasi familie, se comporta atat de diferit. De ce din acelasi tata si aceeasi mama, doi copii crescuti in acelasi mediu, aleg la maturitate sa se comporte in situatii date, diferit, sa aiba trairi diferite si actiuni diferite.

 

La toate acestea si multe alte intrebari, programarea neuro lingvistica – NLP, a reusit cu succes sa raspunda si mai mult sa ne dea ajutoare importante pentru accesarea informatiilor, crezurilor, valorilor stocate in subconstientul nostru.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: