Contrazicerea, pastila indulcita?

Ce inseamna de fapt a contrazice pe cineva? Inseamna a-i transmite ca nu are dreptate, ca nu stie, ca nu face bine ce face. Cum e perceputa? Ceva de genul „a deci sunt prost, ei las’ ca-ti explic eu”. Si ca urmare, orice contrazicere este urmata de un val de scuze, justificari, dar la interior…oare cat de multe alte lucruri ne spune invinuitul.

 

Inainte de a castiga o lupta, sa nu pierdem un razboi. Cel mai bine ar fi ca, inainte de a deschide gura, ar fi sa ne gandim ce vrem sa obtinem, care este scopul nostru, dar cum asta nu se intampla mereu si ca si o prajitura care ingrasa, dar e atat de buna, spunem ce avem pe suflet, ca sa ne racorim, ce mai urmeaza dupa, asta e. „Dupa noi potopul”, sau mai bine zis dupa contrazicerile noastre.

 

Daca ideea emisa de cineva are efecte proaste asupra unui proiect, persoana, etc, e cazul sa contrazicem, dar atentie, in randurile ce urmeaza, voi face cateva precizari pentru a face acest lucru facil si acceptat fara resentimente.

 

Pana atunci, ganditi-va daca prin a contrazice pe cineva, chiar daca a spus o mare prostie, nu aduceti prejudici de imagine persoanei respective. Poate pe moment va puneti intr-o lumina buna, ca fiind o persoana „citita”, dar pe termen lung s-ar putea sa va alegeti cu resentimentele persoanei. Castigarea unei batali, versus castigarea unui razboi.

 

Va rog sa va reamintiti articolele precedende despre importanta harti mentale, despre scopul maret al subconstientului de a stoca informatia in forma pe care noi o dam si mai ales de a ne reconfirma iar si iar valorile si crezurile personale. Deci mai pe scurt, fiecare tine la dreptatea lui, la realitatea lui.

 

Si acum cateva idei, pentru o contrazicere usoara.

–        Oricine vrea sa aiba dreptate, deci incepeti prin a cauta argumentele comune cu gandirea voastra si subliniati ca sunteti in mare parte, in asentimentul celuilalt

–        Incercati sa puneti intrebari deschise pentru a marca neajunsurile rationamentului.

  • Ca de exemplu:
    • (rationamentul primului) „Toate mingile sunt rotunde”
    • (rationamentul celui care contrazice)”Da, ai dreptate si eu am observat ca cele mai multe mingi sunt rotunde, chiar si cele de rugby, par uneori rotunde. Ma intreb daca mai exista si alte mingi care nu sunt perfect rotunde?”

–        Puteti multumi pentru idea noua si sa introduceti ca o observatie diferentele constatate fata de idea voastra.

 

Ce va doriti mai mult sa aveti dreptate cu orice pret, sau sa invatati sa construiti relati armonioase de lunga durata. Alegeti beneficiile pe termen lung in defavoarea celor pe termen scurt. Fastfood versus slowfood.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: