Copilul tau e o minune, calitatile sale in prim-plan

E o nebunie sa te concentrezi mai mult pe defecte. Copilul tau este ceva minunat cu care poti lucra. Cand vrei sa faci o prajitura gustoasa, te concentrezi pe calitatile ingredintelor si nu iti faci probleme ca din faina nu iese friptura.

De multe ori parintii, din dorinta de a face cat mai bine, se concentreza mai mult pe eliminarea defectelor copiilor, de parca fiecare copil este o potentiala perfectiune umana. Si mai rau este cand se incearca educatia prin comparatie. Orice comparatie cu fratele, sora, copilul vecinilor este o tampenie. Chiar si gemenii univitelini sunt diferiti din anumite puncte de vedere.

Sarbatoreste calitatile copilului tau si foloseste aceste calitati pentru a dezvolta partile mai putin bune.

Ca de exemplu: Invata bine la matematica, se descurca cu formule si grafice asa cum tu te descurci cu circulatia in oras, atunci incearca sa gasesti corelatii “matematice” in orice alta materie. Partea buna este ca noi gandim in structuri si recunoastem structuri. E valabil pentru literatura, limbi straine si orice altceva.

Chiar si felul in care ne arhivam propria informatie este o formula matematica ce difera de la individ la individ.

Ce poti face pentru a nu distruge increderea copilului tau:

– accepta ca are limitari si slabiciuni, asa cum si tu ai;

– concentreaza-te sa-i dezvolti calitatile;

– dezvolta-i creativitatea, de multe ori o limitare vine dintr-o gandire limitativa, dezvolta-i orizontul si libertatea de gandire;

– ce atitudine ai adoptat in trecut, care a avut cel mai bun rezultat si NU, violenta nu e o solutie;

– cum poti sa-l ajuti sa treaca peste limitarile sale.

Nimeni nu e perfect, dar vrem sa crestem oameni perfecti. Inainte de perfectiune orice copil este o mica minune a universului. Respectul si increderea vin de la parinti. Iubeste-l, respecta-l si sustine-l pentru ceea ce este si nu pentru ceea ce vrei tu sa fie.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: