Cum evitam autolimitarea

100.Cum evitam autolimitarea

 

Cum stim cand ne autolimitam, cand gasim suficiente scuze si motive de a nu iesi din starea de confort? Un exercitiu foarte bun este sa faceti o lista cu lucrurile pe care nu vreti sa le faceti. Cele mai multe din cele inscrise pe lista, vor reprezenta frici nejustificate, bariere autoimpuse. Nu vreau sa incercati sa jucati o ruleta ruseasca, nimeni intreg la cap si care isi iubeste viata, nu are de ce sa incerce sa scape de frica de moarte, de exemplu jucand o ruleta ruseasca. Nu va grabiti, e oricum inevitabil, cu cat mai tarziu cu atat mai bine.

 

Eu ma refer la toate acele lucruri pe care le doriti cu adevarat, care v-ar putea oferi experiente frumoase, starile cautate, dar pe care le puneti in spatele unor scuze, minunat argumentate si construite. Ca de exemplu, suntem in vacanta, intr-un parc de distractii si refuzati sa incercati un tobogan sau o alta „dracovenie”, pe motiv ca nu aveti chef sau micul dejun a fost prea bogat etc. Avand in vedere ca toate sunt sigure, ca accidentele in parcurile de distractii sunt ca si inexistente, de fapt, cate experiente pierdeti, ce veti mai povesti copiilor si nepotilor? Cum ii veti explica copilului ca frica trebuie infranta cu orice pret daca chiar voi nu ii dati un exemplu?

 

Mark Twain a facut o afirmatie foarte interesanta si concludenta totodata. Curajul nu este absenta fricii ci capacitatea de a o invinge.

 

Copii fiind, suntem puternici, nimic nu este imposibil, avem vise, credem cu tarie ca vom fi la maturitate ceea ce ne dorim. Pierdem in timp aceasta putere, caci societatea, familia si cei din jur ne spun ce trebuie sa fim, ca visele sunt o tampenie.

 

Ca adulti capatam o calitate parsiva, intelegem ca putem sa evitam durerea, prin a nu mai face nimic, dar pierdem esentialul, controlul asupra vietii. Caci avem controlul cand, de fapt, invatam sa controlam frica interioara si mai mult sa ne folosim de ea. Ne limitam alegerile, ne ingustam drumul in viata, il facem mai greu, caci fara prea multe variante nu e usor.

 

Poate cei ca mine care au prins o perioada in care televiziunea avea doar doua posturi si nici acelea nu erau stralucite, si-ar putea imagina o intoarcere la cele doua posturi, acum cand avem sute si sute de canale. Nu recomand televizorul ca unica sursa de petrecere a timpului liber, nu pentru asta era comparatia, este doar o comparatie.

 

Asa cum putem schimba canalele si calatori in orice colt al lumii, din antichitate pana in prezent, tot asa trebuie sa ne lasam libertatea de a avea optiuni, cat mai diverse.

 

Alegeti un tren de cursa lunga, coborati in fiecare statie, vizitati, cumparati suveniruri si apoi plecati iar la drum. Nu alegeti un tren de marfa, viata voastra este mult prea importanta.

 

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.