Cum functioneaza creierul – modelul NLP

Cum functioneaza creierul modelul NLP

 

 

 

 

 

 

 

 

Fiecare creier are o retea neuronala similara la nastere, dar imediat dupa nastere lucrurile incep sa se schimbe. Mediul, fiecare om si fiecare experienta incep sa te programeze si sa-ti creeze unicitatea.

Asemanator cu computerele, creierul are un sistem de operare, patternuri prin care proceseaza si arhiveaza impulsurile nervoase. Diferenta majora consta in faptul ca toate computerele pot sa functioneze cu acelas soft, dar soft-urile noastre sunt personale. Probabil ca de asta nu s-a realizat pana acum prima inteligenta artificiala.

Obtinem informatii prin toate simturile noastre si le procesam intr-un mod unic care difera de la individ la individ. Considerand ca fiecare are un model unic de a procesa informatia, trebuie sa gaseasca o cale sa comunice cu alte sisteme de procesare a informatiei. Asta inseamna ca cel care va avea cea mai mare flexibilitate si adaptabilitate in gandire, va reusi o comunicare mai buna fata de cel care considera ca sistemul lui unic este singurul valabil si real.

Suntem bombardati in permaneta de informatii prin simturile noastre, informatii vizuale, auditive, tactile, gustative etc si procesam aceste informatii prin intermediul imaginilor, statice sau in miscare, senzatiilor, culorilor etc.

Tocmai datorita cantitatii de informatie mult prea mare, acestea sunt supuse unor procese de distorsiune, stergere si generalizare pentru a usura procesul de gandire.

Generalizarea este ca si cum organizezi farfuriile in dulapul cu portelanuri. Farfuriile mari intr-un loc si cele de cafea in alt loc. Orice informatie noua este comparata cu ceea ce exista initial si mintea incearca sa o introduca intr-o categorie prin generalizare. Este un proces foarte bun pentru activitati repetitive, caci nu am vrea sa invatam in fiecare zi ce este o usa, dar ne poate face sa pierdem oportunitati prin generalizare.

Distorsiunea lasa loc de creativitate. Ajuta si face posibil actul de creatie si in acelasi timp ii face pe oameni sa traga concluzii diferite asupra aceluiasi eveniment. Cel mai bun exemplu sunt martorii la o infractiune si marturiile contradictorii prezentate de mai multi martori. Nu din cauza ca se incearca ascunderea adevarul, ci pentru ca procesam si filtram informatia diferit si evident concluziile vor fi diferite.

Stergerea este procesul prin care se sterge orice informatie care nu corespunde filtrelor personale. Creierul decide ce este important si ce nu este important.

Puteti face un test usor si rapid. Alegeti un articol de stiri pe care sa-i cititi intr-un grup de persoane. Apoi povestiti fiecare ce a fost interesant si important din articol. Chiar daca vor fi opinii asemanatoare, in nici un caz nu vor fi identice.

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.