Cum sa citim beletristica sau SF

59.Cum sa citim beletristica sau SF

 

In prima parte a acestui articol voi vorbi despre cum sa obtinem cat mai mult de la o carte si o sa fac referire la doua domenii literare, si anume beletristica si SF-ul.

Indiferent de ceea ce citim, este foarte important sa ne cunoastem motivatia pentru care o facem. Sa presupunem ca nu suntem blocati intr-un aeroport si singura carte disponibila este cea a vecinului de scaun, carte care vorbeste despre nu stiu ce relatii dintre fizica cuantica si influenta mareelor.

Timpul nu este o resursa, nu ne apartine si nu putem sa-l gestionam. Putem sa ne gestionam doar actiunile, ceea ce alegem sa facem si asta in mare parte ne determina viitorul. Si atunci cand alegem o carte, mai ales cand cumparam o carte, sa ne gandim ce asteptam de la aceea carte. Cunoastem autorul, este cea mai buna carte pentru noi si pentru starea noastra?

Acum sa presupunem ca am ales in cunostinta de cauza o cartea de beletristica. Cum putem sa beneficiem cat mai mult de aceasta? Iata cati va pasi de urmat pentru o lectura placuta:

–       Sa citim despre autor si despre opera lui. Daca intelegem autorul, perioada in care a trait, ce a experimentat, este mult mai usor sa-i intelegem lucrarea. Internetul abunda de informatii.

–       Nu sariti peste prefata, cel care a scris prefata are un avantaj, a citit cartea, probabil ca il cunoaste pe autor si il apreciaza. Aveti deja ocazia sa aflati o parere diferita de a voastra inca din primele pagini.

–       Ce asteptati de la carte?

–       Cum credeti ca se va desfasura actiunea? Ce personaje veti intalni?

–       Cititi cuprinsul. Cate capitole aveti de citit?

–       Incercati sa va imaginati ca deja ati citi cartea. A fost asa cum v-ati asteptat?

Incepeti sa cititi, dar cu curiozitatea unui copil. Chiar daca va plictiseste sau nu este in domeniul vostru de interes, daca tot ati ales sa o cititi sau trebuie sa o cititi ca parte a unui proiect scolar sau profesional, puteti sa o faceti cu placere.

–       Cautati puncte comune cu ceea ce deja va place.

–       Cautati sa rezonati cu un personaj, sa traiti alaturi de el.

–       Daca este vorba de o carte SF si nu sunteti adeptul unei astfel de carti, puteti sa va imaginati ca aplicati in viata de toate zilele ceea ce cititi.

–       Cautati asemanarile dintre viata voastra si cea a personajelor.

–       Ce calitati ati vrea sa imprumutati de la personajele din carte?

A citi nu este o activitate pasiva in care mintea zburda sa rezolve lista de piata si ochii alerga peste cuvinte. De cate ori nu s-a intamplat sa cititi ceva fara sa fiti atenti la carte?!

A citi trebuie sa fie o placere si depinde doar de voi sa gasiti motivatia in orice lectura.

 

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.