Cum sa citim beletristica sau SF

59.Cum sa citim beletristica sau SF

 

In prima parte a acestui articol voi vorbi despre cum sa obtinem cat mai mult de la o carte si o sa fac referire la doua domenii literare, si anume beletristica si SF-ul.

Indiferent de ceea ce citim, este foarte important sa ne cunoastem motivatia pentru care o facem. Sa presupunem ca nu suntem blocati intr-un aeroport si singura carte disponibila este cea a vecinului de scaun, carte care vorbeste despre nu stiu ce relatii dintre fizica cuantica si influenta mareelor.

Timpul nu este o resursa, nu ne apartine si nu putem sa-l gestionam. Putem sa ne gestionam doar actiunile, ceea ce alegem sa facem si asta in mare parte ne determina viitorul. Si atunci cand alegem o carte, mai ales cand cumparam o carte, sa ne gandim ce asteptam de la aceea carte. Cunoastem autorul, este cea mai buna carte pentru noi si pentru starea noastra?

Acum sa presupunem ca am ales in cunostinta de cauza o cartea de beletristica. Cum putem sa beneficiem cat mai mult de aceasta? Iata cati va pasi de urmat pentru o lectura placuta:

–       Sa citim despre autor si despre opera lui. Daca intelegem autorul, perioada in care a trait, ce a experimentat, este mult mai usor sa-i intelegem lucrarea. Internetul abunda de informatii.

–       Nu sariti peste prefata, cel care a scris prefata are un avantaj, a citit cartea, probabil ca il cunoaste pe autor si il apreciaza. Aveti deja ocazia sa aflati o parere diferita de a voastra inca din primele pagini.

–       Ce asteptati de la carte?

–       Cum credeti ca se va desfasura actiunea? Ce personaje veti intalni?

–       Cititi cuprinsul. Cate capitole aveti de citit?

–       Incercati sa va imaginati ca deja ati citi cartea. A fost asa cum v-ati asteptat?

Incepeti sa cititi, dar cu curiozitatea unui copil. Chiar daca va plictiseste sau nu este in domeniul vostru de interes, daca tot ati ales sa o cititi sau trebuie sa o cititi ca parte a unui proiect scolar sau profesional, puteti sa o faceti cu placere.

–       Cautati puncte comune cu ceea ce deja va place.

–       Cautati sa rezonati cu un personaj, sa traiti alaturi de el.

–       Daca este vorba de o carte SF si nu sunteti adeptul unei astfel de carti, puteti sa va imaginati ca aplicati in viata de toate zilele ceea ce cititi.

–       Cautati asemanarile dintre viata voastra si cea a personajelor.

–       Ce calitati ati vrea sa imprumutati de la personajele din carte?

A citi nu este o activitate pasiva in care mintea zburda sa rezolve lista de piata si ochii alerga peste cuvinte. De cate ori nu s-a intamplat sa cititi ceva fara sa fiti atenti la carte?!

A citi trebuie sa fie o placere si depinde doar de voi sa gasiti motivatia in orice lectura.

 

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *