Cum sa lucram cu emotiile noastre

Probabil ca fiecare a avut moment in viata cand s-a simtit depasit de emotiile personale, cand a reactionat intr-un fel care nu a ajutat la atingerea obiectivelor personale, din cauza unor emotii prea puternice.

Suntem creati din emotii, toate actiunile si gandurile au la baza o emotie. In momentul in care intelegem mecanismul intern de producere si invatam cum sa-l modificam, devenim stapani absoluti asupra propriei persoane. Responsabilitatea ne revine si capata o alta dimensiune. Realitatea proprie incepe sa se modifice in directia pe care o dorim constient.

Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le intelegem despre sentimentele noastre.

–       Stimulii sunt externi dar mecanismele de declansare sunt interne. Chiar daca un stimul extern este pe cale sa declanseze un mecanism de producere a unei emotii, putem sa-l intelegem si sa-l modificam daca asta dorim, inainte de a actiona. De exemplu, daca mirosul de paine proaspata te poate face sa cumperi mai multa mancare de care nu ai nevoie, poti sa intelegi asta despre tine si sa nu te mai lasi pacalit de un mecanism extern.

–       Nu pastra un sentiment negativ doar ca te-ai obisnuit cu el si stii ca poti obtine afectiunea celorlalti. Este o capcana puternica pe termen lung, cu efecte negative asupra ta si a celorlalti. Gaseste un al mijloc, dar pozitiv, sa-ti atragi afectiune. Din pacate, in formele extreme, sunt persoane care se imbolnavesc grav doar ca sa atraga atentia celor din jur.

–       Analizeaza care sunt sentimentele pe care le produci cel mai usor. Poate e vorba ca-ti pierzi prea usor temperamentul sau reactionezi violent la anumiti stimuli exteriori. Orice ar fi poti schimba, daca nu mai dai putere declansatorului extern.

–       Cauta toate sentimentele care te fac sa-ti pierzi echilibrul interior si analizeaza ce frica sta in spatele lor.

 

Totul e un permanent proces de invatare si evolutie. Ceea ce nu va spun multi este ca nu se poate intampla mereu, o schimbare majora intr-o singura zi. Un comportament poate avea la baza multe crezuri limitatoare care trebuie schimbate rand pe rand si implementat in locul lor unele folositoare pentru obiectivele si viata pe care o dorim.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: