Cum sa te intelegi cu un lider

Un lider nu este un fel de Bau-bau, ci un om care are o viziune, urmata de motivatie si putere de actiune. Un lider trebuie sa inspire, sa convinga si sa faca lucrurile posibile.

Dar tocmai liderul este cel care sufera o mare presiune, data de obiectivele pe care le-a stabilit, opinia celorlalti care nu este mereu favorabila, altfel nu ar fi un lider si nici nu ar provoca schimbarea.

Nu sunt supereroi si nici fiinte cu puteri supranaturale. Sunt la fel de umani ca noi toti si tot asa de vulnerabili in fata propriilor emotii.

Daca vrei sa te intelegi mai bine cu un lider, iata ce poti face:

  • Intreaba-I din cand in cand cum se simt si cum il poti ajuta. Dar fii sincer si real interesat. Altfel il vei face sa se inchida in sine.
  • Intelege ca are provocari foarte mari. Incearca sa anticipezi provocarile si sa-I ajuti. Asa se creeaza noi lideri.
  • Chiar daca vine cu o schimbare care nu e cea mai buna, nu te opune. Ofera solutii care sa rezolve problema si fa-I sa inteleaga ca exista o solutie mai simpla si mai usoara. Nici chiar ei nu le stiu pe toate.
  • Respecta-I chiar daca greseste. Cum am mai spus sunt tot oameni si atat. Respectul creeaza o stare de bine care se retransmite in intreaga echipa.
  • Cere-le ajutorul atunci cand e nevoie, dar nu creea probleme doar ca sa le cersesti atentia.

Dar si tu daca esti un lider trebuie sa creezi un mediul de lucru placut si echilibrat:

  • Oamenii te urmeaza nu doar in idei ci si in atitudine. Daca tu esti calm si hotarat o sa transmiti asta. Nu cred ca isi doreste nimeni un pilot de avion care la prima furtuna fuge prin avion tipand.
  • Chiar daca tu stii ce vrei, invata sa exprimi asta pe intelesul celorlalti. Daca le spui ca ai o nou viziune asupra campaniei de marketing si ca e foarte “tare” asta nu spune prea multe.
  • Construieste relatii. Oamenii nu sunt simple masini cu butoane de oprit/pornit. Sunt oameni construiti din emotii si care lucreaza prin si cu emotii. Nu trebuie sa fiti cei mai buni prieteni, dar trebuie sa-ti placa sa lucrezi cu ei.
  • Urmareste sa inveti din fiecare greseala, caci e o lectie buna, dar invata sa sarbatoresti succesul fiecaruia. In fond succesul unei echipe e un cumul de succese individuale.

E simplu sa te intelegi cu un lider, dorinta sa existe si sa fie din ambele parti.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: