Cum scapam de frustare cand invatam

Frustrarea apare ca o manifestare a lipsei de concentrare. Suntem distrasi de mediul inconjurator, de ganduri si emotii. Cautam distragerea constient, telefonul ramane deschis, asemenea si internetul.

Cand trebuie sa invatam ceva nou si in fata noastra se aduna un teanc de carti si caiete, frustarea bate la usa. Volumul de informatie pare prea mare si timpul prea scurt. Atentie, acest articol nu este pentru cei care vor sa invete cu cateva ore inainte de examen. Pentru acestia doar o minune mai poate sa faca ceva si cu minunile e mai greu.

Frica de noutate, de limitele propriilor capacitati de invatare, timpul, presiunea notelor bune si a celor apropiati, toate sunt factor de stres si, cum s-a tot dovedit ca stresul nu ajuta in procesul de invatare, iata ce poti face:

  • Stabileste ce informatii stii deja, creeaza-ti un mediu informational familiar de la care sa incepi. Este ca o petrecere unde te simti stingher pana intalnesti prima persoana cunoscuta. Din vorba in vorba, incepi sa cunosti si alte persoane si atmosfera se destinde. Tot asa e si cu invatarea.
  • Pentru fiecare informatie noua, pune intrebari. Cum, ce, cine, cand? Creierul nu poate sa memoreze usor informatii, dar daca acestea se leaga de un context cunoscut, se creeaza mai usor punti de legatura informationale.
  • Compara fiecare informatie noua cu ceea ce stii deja, chiar daca este din domenii diferite. De exemplu, cand inveti un cuvant nou intr-o limba straina, cauta orice corelatie cu limba materna sau cu o alta limba. Eu invat limba japoneza si cand am invatat cuvantul om, care in japoneza este jin, mi-am imaginat un duh (jin) care iese din lampa si creeaza un om nou.
  • inchide orice sursa de distragere, caci daca prioritatea ta este sa inveti, niciun mesaj sau email nu poate sa fie mai important, ce sa mai zic de Facebook! Nici nu stiu cum am trait pana la Facebook.

Si cel mai important, aminteste-ti de ce inveti. Si nu spune pentru examen, caci nimeni nu se inscrie la o facultate de dragul examenelor, ci pentru beneficiile viitoare. Daca punem pe hartie ce ne dorim de la viata si cat de importanta este o anumita diploma pentru planul nostru, ne vom gasi mereu motivatia de a invata.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: