Cum scapam de fuga de responsabilitate

Am tot scris despre asumarea responsabilitatii ca  mecanism al oamenilor de success. Acum vreau sa va mai dau  cateva idei care sa faca tranzitia mai usoara. Tranzitia de la a transfera responsabilitatea asupra altcuiva sau altceva la asumarea ei inseamna independenta si libertate personala.

Eu cred ca sunt trei cai principale pentru a face asta:

  1. Incearca sa intelegi ce te face sa cauti statutul de victima. Ce ai de castigat. Cauti cumva simpatia si atentia celor din jur? Acest mecanism este foarte daunator, eu il numesc mecanismul bebelusului. Cine a fost macar in preajma unui copil mic, stie ca acesta cauta atentia  prin plansete. Poate si adultul alege inconstient sa atraga atentia printr-un mecanism care este daunator pentru el si pentru cei de jur.

 

  1. Nu-ti mai transfera puterea. Orice sentiment, emotie, chiar daca are un declansator extern, este produs in interiorul nostru. Asa cum invatam sa declansam o emotie negativa, tot asa putem sa renuntam la a mai face acest lucru. NLP-ul are mecanisme simple pentru a face acest lucru, dar daca nu poti lucra cu cineva, macar incearca sa-ti dai seama  ce castigi si ce pierzi dintr-un comportament si daca merita schimbat.

 

 

  1. Accepta ca exista niste legi ale universului care nu pot fi incalcate. De cate ori lucrurile nu merg asa cum trebuie, poate e momentul sa inveti ceva, sa lucrezi pentru o calitate sau sa inveti sa lucrezi cu un defect.

Incearca sa faci aceste exercitii in scris, pentru cel putin o luna. Citeste la sfarsitul fiecarei saptamani toate gandurile, emotiile, mecanismele declansatoare pe care le-ai notat. Nu le judeca si nu te judeca. Analizeaza totul ca din prisma unui om de stiinta care observa dar nu judeca si ajusteaza formula in functie de rezultatul dorit.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: