Dar tu ce nota iti dai?

Suntem produsul unor teste, a unor note si a unor ierarhizari, bazate pe criterii externe noua si fortat aplicate majoritatii.

 

Multi oameni cresc cu un gust amar ca nu sunt suficienti, ca nu au avut note bune in scoala, ca nu s-au comprtat ca niste copii cuminti si ca urmare aleg sa urmeze aceeasi cale si sa uite ca undeva in interiorul lor exista o mina de aur neexploatata.

 

Daca nu ai ajuns la o facultate de renume, daca nu esti doctor, inginer sau avocat, atunci esti nimeni. Mai ales daca nu ai o vila cu piscina si o masina imposibil de scumpa.

 

In functie de societate si nivel de cultura, se stabilesc un fel de criterii de notare a succesului. Nu mai conteaza ceea ce suntem cu adevarat sau ceea ce ne dorim, conteaza doar ce nota am luat la examenul societatii din care facem parte. Si ce e mai trist e ca, cu cat o societate are un nivel de cultura mai scazut, cu atat mai mult promoveaza un succes bazat pe individualism si populism.

 

Doar ca pe termen lung individualismul nu a dus la nimic bun, doar avem exemplul numeroaselor dictaturi oficiale sau nu. Iar populismul este doar un marketing bine pus la punct care de multe ori nu are substanta.

 

Dar asa pot sa scriu foarte mult, insa nu despre societati si culturi vreau sa vorbesc, ci despre tine, despre mine, despre noi toti. Crestem si murim dandu-ne note, pentru tot ceea ce facem, avem si suntem. Ne acordam note personale pentru fizic, cariera, familie etc.

 

De multe ori notele nu sunt nici macar de trecere. Avem standarde foarte ridicate (ceea ce nu e chiar rau), dar daca sunt prea ridicate si de neatins, vom trai intr-o permanenta stare de frustare. Poate trebuie sa mai coboram standardele sau sa dam jos ochelerii de cal autoimpusi si sa ne vedem si calitatile. Parca traim intr-o permanenta vanatoare de greseala.

 

Cat de neplacut este sa fii cu cineva care iti vaneaza fiecare greseala, doar ca sa-ti arate ca e mai destept? Dar cat de rau este sa traim cu noi insine facand acest lucru? Ne vanam fiecare greseala si fiecare slabiciune, de parca nu mai avem nimic altceva.

 

Si in final cum sa asteptam note bune de la ceilalti, daca noi nu suntem dispusi sa ni le acordam?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: