De ce nu functioneaza afirmatiile si cum putem sa folosim ceva mai puternic din NLP

De ce nu functioneaza afirmatiile si cum putem sa folosim ceva mai puternic m

Se spune ca ceea ce gandim ne determina viitorul. Haideti sa analizam putin aceasta afirmatie. Felul in care simtim si experimentam realitatea ne determina atentia, concentrarea, asadar si felul in care ne comportam. Ne determina felul in care ne miscam, in care vorbim si cum actionam. Deci cam toate alegerile pe care le facem in viata, constiente sau nu.

Pentru a avea succes acolo unde iti doresti, trebuie sa inveti cum sa te concentrezi, nu doar pe ce sa te concentrezi. Sa inveti cum sa-ti controlezi si sa-ti folosesti emotiile si cum sa-ti optimizezi creierul. Daca incepi sa capeti controlul asupra modului in care procesezi si arhivezi informatia, o sa ai control asupra comportamentului pe care il vei genera si deci si asupra oportunitatilor pe care le vei atrage.

Atentia este un determinant in ceea ce vrei sa faci. Daca nu te concentrezi pe succes 24 de ore din 24 si secunda de secunda, sunt posibilitati reduse sa apara succesul si oportunitatile tind sa se reduca.

Sa revenim la afirmatii. Chiar daca iti repeti iar si iar o mantra cu speranta ca o sa te faca mai bogat sau mai frumos, nu o sa functioneze caci este posibil sa se afle in conflict cu crezurile personale si chiar sa genereze opusul. Cum este posibil? Foarte simplu. Rolul principal al subconstietului nostru este sa ne tina in viata si face acest lucru si prin reafirmarea crezurilor. Asa ca orice interventie care contravine acestor crezuri este eliminata. Nu poti sa schimbi un comportament daca nu schimbi un crez. Si aici intervine frumusetea NLP-ului, are tehnici prin care poate sa schimbe un crez in cateva minute. Uneori e nevoie de repetarea unui exercitiu in fiecare zi pentru 5-10 minute, dar merita.

Asa ca primul pas nu este de a intra in contradictie cu sinele interior ci de a pune intrebari. Intrebarile au un efect minunat asupra subconstientului, il fac la lucreze sa caute raspunsuri. Intrebarile ne muta atentia in directia pe care o dorim. Asa ca puteti inlocui o mantra de genul “Sunt cel mai bun.” cu o intrebare “Cum pot sa fac sa fiu cel mai bun?”.

Creierul este foarte adaptabil si invata usor daca incepem sa-l antrenam in aceasta directie. Intrebarile schimba atentia de la trecut si o indreapta asupra rezolvarilor. A-ti concentra atentia la o problema si nu la o solutie sau o rezolvare nu va face decat sa o amplifice. Subconstientul stie ca trebuie sa genereze constant obiectul atentiei noastre.

Daca te intreb cum ti-ai petrecut weekend-ul, la ce te vei gandi imedit? La weekend. Uneori raspunsul vine imediat, dar uneori e nevoie de o perioada mai indelungata.

Pune intrebari care sa creeze un inteles pentru tine. Acestea pot sa fie intrebari de genul:

  • Ce am de invatat din asta?
  • Eu ce castig de aici?
  • Cum pot sa rezolv asta repede?

Nu iti pune intrebari de genul “ De ce nu reusesc niciodata sa….” Caci subconstientul va gasi imediat o multime de motive si o sa te faca sa-ti limitezi posibilitatile si resursele.

Foloseste intrebarile si cand trebuie sa faci o activitate care nu-ti place dar care te ajuta. Transforma o afirmatie de genul “ De ce eu?” in intrebari care sa-ti dea putere.

  • Ce pot sa invat din asta?
  • Ce-mi place totusi din aceasta activitate?

Chiar daca creierul nu o sa vina cu un raspuns instantaneu, cautarea raspunsurilor nu numai ca iti va muta atentia intr-o directie utila, dar va face activitatea mult mai placuta.

Oricum avem antrenament de a pune intrebari. O facem inconstient cu fiecare informatie. De ce sa nu capatam control si putere asupra propriei minti prin alegerea constienta a intrebarilor?

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.