Discuta, invata, asculta

A discuta inseamna a invata. A invata ceva nou despre celalalt, despre lume sau despre multe alte lucruri.

A discuta nu inseamna a auzi doar ceea ce vrem, ceea ce stim deja si ceea ce se afla pe harta noastra mentala.

De cate ori nu ati participat la o discutie si pana sa termine celalalt ce avea de spus, aveati un raspuns deja pregatit. O mare parte dintr-un dialog trece pe langa noi. Stim ce vrea sa spuna, citim ganduri mai ceva ca baba vrajitoarea si avem opinii puternice despre orice. Chiar si despre lucruri de care auzim prima data. Imi aduc aminte de o gluma video facuta la un festival de muzica, in care ziaristul a inventat nume de formatii, plecand de la presedinti americani morti si a intrebat participantii la festival ce parere au despre muzica respectivelor formatii inventate. Cei intervievati, sau atat cat a aratat video-ul au emis pareri foarte “competente” despre stilul muzical, aprecieri si deprecieri etc.

Nu stiu cum, dar undeva consideram ca trebuie sa avem un raspuns pentru orice. Chiar daca raspunsul nu exista.

A discuta inseamna in principal un schimb de opinii, de realitati individuale si personale. Daca vrei sa inveti ceva nou, nu incerca sa combati opinia celuilalt, inca de la inceput. Trebuie sa intelegi ca fiecare om e diferit si pentru fiecare lumea e construita din valori si crezuri proprii, care in mare masura sunt diferite de ale celorlalti. Chiar daca aparent sunt comasate sunt acelasi cuvant, de exemplu cuvantul iubire sau ura, pentru fiecare inseamna altceva. Pentru fiecare persoana trebuie sa se intruneasca un cumul de situatii si evenimente pentru a se simtii iubit, apreciat etc. Daca nu poti sa asculti activ, nici nu poti sa-I oferi celuilalt ceea ce isi doreste.

Pentru a fii un ascultator activ, poti sa treci in revista ceea ce ai inteles. Poti sa-ti incepi propozitia cu “Eu am inteles ca….”. Si accepta feedback-ul celuilalt, indiferent care este acesta.

Orice om isi doreste sa fie inteles si respectat.

Daca nu este dialog este un fel de dictatura. Adica doar parerea mea conteaza si numai ea, cui nu-i convine e liber sa plece. Asta nu functioneaza in echipa, indiferent ca este echipa de la serviciu sau cea de acasa.

Cat de frumoasa este o familie care comunica eficient si lucreaza in echipa!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: