Dualitatea concentrarii

91.Dualitatea concentrarii

 

Omul reprezinta esenta conceptului yin-yang prin dualitatea sa, prin cele doua directii care il trag in directii diametral opuse, una care il impinge inainte, spre progres si dezvoltare personala si una care-l trage inapoi, spre starea de ’’hibernare’’ cum o numesc eu.

Diferenta este data de ce alege fiecare om sa foloseasca carei forte sa i se supuna, nu poti avea succes in hibernare, poate doar o conservare. Si mai ales sa nu uitam ca fiecare forta se lupta sa castige controlul, de aici rezulta permanenta noastra neliniste, schimbare caci pana nu intelegem contributia acestor doua forte si mai ales cum actioneaza asupra noastra, este foarte greu sa le folosim constient.

Trebuie sa decidem ce vrem sa fim si sa alegem forta care ne duce spre ceea ce am ales. Responsabilitatea personala exista dintotdeauna, incepem sa o constientizam in momentul in care intelegem mecanismele de functionare a propriei minti si cand devenim prezenti in alegerile pe care le facem.

Mai precis daca alegem forta care ne trage inapoi, sa acceptam responsabilitatea vietii create de noi, tot asa cum omul de succes accepta responsabilitatea si efortul asociate cu forta care-l impinge spre succes. Ce este interesant de mentionat, ca indiferent ce forta alegem, daca mergem in acea stare de flux si pe directia aleasa, pe o perioada de timp si cu determinare, forta respectiva ne va atrage din ce in ce mai puternic catre directia dorita. De ce spun dorita, caci chiar daca este vorba de a alege ’’hibernarea’’, este tot o alegere personala.

Dar nu pot sa aleg sa lucrez pentru o viata de succes si in acelasi timp sa nu pierd niciun episod din telenovelele preferate.

Cu cat am ales o anumita forta pentru o perioada mai mare, cu atat mai grea va fi schimbarea, datorita inertiei aplicate. Doar o alegere personala poate sa faca diferenta, doar noi putem alege unde trebuie sa punem punct si sa schimbam strategia.

Ceea ce ne tine intr-o anumita stare, chiar daca nu o dorim, este puterea obiceiurilor, schimband un obicei sau o secventa dintr-un obicei, putem schimba un comportament. Obiceiurile bune trebuie pastrate, ritualurile care ne duc acolo unde vrem sa fim sunt foarte importante si trebuie pastrate, cunoscute si replicate acolo unde este nevoie.

De asta spun mereu cand am un client nou la sedintele individuale de life coaching, oricat de mult timp am lucra impreuna, oricat de multi bani ar cheltui, fara implicare personala si fara exercitiu zilnic, rezultatele vor fi mult diminuate.

Si asa cum spunea un personaj dintr-un film din copilaria mea ‚’’Forta fie cu tine’’. Forta care ne trage inainte, nu cea care ne tine pe loc sau si, mai rau, ne trage inapoi sa fie cu noi.

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.