Fii autentic

Intr-o lume care se straduieste sa implementeze un general copy-paste, autenticitatea devine necesara ca o limonda rece intr-o zi calduroasa de vara.

Sunt oameni care vor spune ca nu este bine sa fii diferit pentru ca vei fi respins de mediu, de societate. Ca nu e bine sa “bati la ochi”, ca e mai bine sa stai in banca ta. Probail ca e mai usor, dar nu mai bine.

Suntem diferiti, nu mai trebuie sa demonstrez asta, a demonstrat-o stiinta prin descoperirea spiralei de ADN si chiar mai inainte prin analiza amprentelor. Ca doar pe asta ne bazam, pe unicitate. Si desi natura, universul, ne transmit cu tarie ca suntem unici, parca tot ce facem este sa ne conformam unor standarde impuse de altii, sa ne imbracam asa cum spun altii, sa gandim asa cum ne spune familia sau societatea.

A te conforma unor reguli este cu siguranta benefic, pana la un punct. Trebuie sa avem legi care sa ne protejeze viata, dar cand extremismul creeaza legi care ne ingradesc accesul la educatie sau cultura, atunci e alta treaba.

Si revenind la autenticitate, aceasta este o arta pe care o poti stapani, urmand cativa pasi:

  1. Afla cine esti cu adevarat, dincolo de ce te-a pregatit familia sau societatea sa fii. Cand cineva este rugat sa se descrie, de obicei incepe prin a spune ca este avocat sau doctor etc sau poate parinte. De fapt putem sa fim cine vrem noi sa fim si nu suntem doar o eticheta. Suntem mult mai mult.
  2. Accepta ceea ce esti si lasa-i si pe ceilalti sa vada asta. Cand ascunzi aspecte ale personalitatii tale, probabil ca iti este rusine cu tine. Daca sunt aspecte care iti fac tie rau sau altor persoane, trebuie sa renunti la comportamentele respective. Daca nu, probabil ca trebuie sa-ti schimbi grupul de prieteni. Am lucrat candva cu cineva, student bun la o universitate si care ascundea acest lucru in grupul de prieteni, de teama ca va fi respins. Nimeni din grupul sau de prieteni nu terminase o facultate.
  3. Autenticitatea nu inseamna ruperea tuturor barierelor sociale. Gaseste o cale sa fii autentic, dar fara sa desconsideri crezurile si valorile persoanelor din jur. Daca sunt diferiti de tine nu inseamna ca sunt mai rai sau mai buni, sunt doar diferiti. Gaseste o cale de ati manifesta autenticitatea astfel incat sa castigi. De exemplu, daca lucrezi intr-un mediu in care se cere o anumita vestimentatie, poate un costum mai sobru, nu esti autentic daca porti o peruca roz, ci daca reusesti sa-ti manifesti creativitatea astfel incat tu si echipa ta sa deveniti cei mai buni.

Alege sa te bucuri de autenticitatea ta si de relatiile armonioase pe care le creezi cu cei din jur. Cauta autenticitatea in armonie si nu in disonanta.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: