Frica de negociere

Negocierea este doar un cuvant, dar are atat de multe conotatii diferite pentru fiecare persoana in parte. Poate pentru cineva provoaca teama, teama de respingere, de refuz, teama de a nu rani sau pierde ceva. Poate pentru altcineva inseamna o competitie, o lupta care trebuie castigata indiferent de efectul pe termen lung. De fapt, negocierea este felul in care incercam sa ne integram in lume si felul in care incercam sa cooperam. Oferind ceea ce au ceilalti nevoie si primind in schimb ceea ce avem noi nevoie.

 

Negocierea nu este manipulare. Negocierea este un dans intre doi sau mai multi parteneri. Este muzica si frumusetea spiritului uman care incearca sa gaseasca un punct comun de la care sa construiasca o relatie, o afacere si, de ce nu, o lume noua.

 

Este calitatea umana atat de folositoare pentru a creste impreuna, pentru a crea societati si echipe stabile.

 

Si de ce oare este atat de dificila pentru multi dintre noi? De ce ne sperie negocierea si ce trebuie sa facem pentru a fi un bun negociator?

 

Totul incepe cu o metafora, cu imaginea si emotiile pe care le-ai legat de insasi ideea de negociere. Aminteste-ti un moment in care a trebuit sa negociezi, incearca sa-ti amintesti sentimentele, imaginile pe care le-ai asociat cu aceasta actiune. Ce iti spui, cu ce voce? Ce inseamna pentru tine negocierea si cu ce o asociezi?

 

Daca crezi ca vei pierde ceva, concentreaza-te pe ceea ce vei castiga, nu doar obiectivul principal, ci si noi calitati si valente pe care le poti castiga. O sa depasesti o bariera autoimpusa si cat de bine o sa te faca sa te simti asta.

 

Daca nu vrei sa-l superi pe celalalt, gandeste-te la tot ceea ce veti obtine impreuna, nu doar tu, dar si el si porneste negocierea din acest punct. O sa fie mai usor pentru tine, dar o sa-ti asigure si ceva in plus in negociere.

 

Aminteste-ti ca orice schimbare este grea si automat respinsa initial de subconstient, asa ca e bine sa pornesti cu tot ceea ce va aduce bun noul tau plan, cerinta etc., cum vei usura munca sau viata celorlalti.

 

Si in final bucura-te de dans si de muzica negocierii. Este un dans de societate ce are cateva reguli, dar care se desfasoara, in majoritatea timpului, destul de liber si creativ.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: