Frica de schimbare si de necunoscut

Am tot vorbit de incredere, motivatie, acum vreau sa vorbim putin de inamicii ascunsi care ne opresc sa obtinem ceea ce vrem, sa traim viata pe care vrem sa o alegem si care ne influenteaza alegerile si actiunile.

 

Frica de schimbare

Oamenii sunt fiinte supuse obiceiurilor, fac acelas si acelas lucru mereu si mereu, ceea ce pentru anumite activitati, precum condusul, utilizarea unui aparat electrocasnic, este util si normal. Pe de alta parte, a actiona zi de zi in acelas fel, inseamna stagnare. Progresul intervine doar odata cu schimbarea, cu eliberarea de rutina. Cum am putea sa invatam ceva nou daca nu renuntam la vechile obiceiuri.

 

Un exemplu personal si drag mie care mi-a schimbat viata, a fost un curs de citire rapida, nu e vorba de a citi pe diagonala sau a sari randuri ci doar de a-ti antrena ochiul si mintea sa actioneze altfel decat ceea ce a invatat inca din primii ani de scoala. Cu exercitiu si multa motivatie caci imi place enorm sa citesc, am reusit sa-mi cresc de 4-5 ori viteza de citire deci faceti si voi socoteala cate carti, in plus citite intr-un an, in acelas timp dat. Daca nu as fi acceptat ca se poate si altfel si nu as fi perseverat, as fi ratat o calatorie minunata prin lumile oferite de diferitele carti citite.

 

Cand frica de schimbare apare incercati sa analizati efectele schimbarii pe termen lung si scurt. De exemplu, poate fi un bun exercitiu pentru cei ce vor sa slabeasca. Pe termen scurt e neplacut, lipsa unor alimente, cantarire, numararea caloriilor etc, dar pe termen lung beneficiile sunt foarte mari.

 

De fapt asta e problema ne gandim de cele mai multe ori la beneficiile pe termen scurt, imediate. Placerea imediata versus placerea de lunga durata.

 

Frica de necunoscut

Este un paradox in sine, deoarece niciodata nu putem sti cu adevarat ce urmeaza sa se intample, ce vom face si ce impact vor avea actiunile noastre. Si cu toate astea, credem ca putem avea controlul, ca suntem atoatestiutori.

 

Cum necunoscutul reprezinta o zona nesigura si intunecata, este greu sa intram in aceasta zona si sa ne asumam descoperirea unei lumi mai bune si mai frumoase pentru noi. Nu ma refer la a merge noaptea singuri, intr-o mlastina plina de crocodili, ci la a ne aventura intr-o minunata experienta, sa ne asumam rolul de descoperitori pe care l-am primit ca drept din nastere.

 

Singurul tratament este actiunea, actiunea nu lasa loc si timp de ganduri negative, de ingrijorare si presupuneri sumbre. Actiunea, miscarea permanenta, motivatia si implicarea sunt singurele solutii sigure si de durata.

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: