Frica de succes si de esec

Alaturi de frica de schimbare si de cea de necunoscut sunt zidurile construite de subconstientul nostru pentru a ne opri actiunile noi, care nu concorda inca cu propria harta mentala.

 

Frica de succes

De cele mai multe ori, cand vorbesc si detaliez pe larg acest subiect in cursurile mele, cei mai multi incearca chiar de la primele cuvinte sa-mi explice ca nu exista frica de succes, ca toata lumea vrea asta. Daca ar fi atat de simplu, nu stiu de ce mai exista oameni saraci, sau bolnavi, sau tristi, cand toata lumea isi doreste o siguranta financiara, sanatate si fericire.

 

Succesul, ca orice alta stare omeneasca, vine cu noi responsabilitati, cu noi etichetari din partea celor din jur. Frica de succes poate insemna pentru anumite persoane pierderea prietenilor, a timpului liber sau a sanatatii, daca este asociata la nivel mental cu o munca obositoare, chiar extenuanta. Daca banii, sau mai ales numarul acestora, pot crea invidii, prietenii destramate sau atragerea profitorilor, obtinerea lor va fi impiedicata de mecanisme mentale care sa nu aduca persoana in situatiile nedorite.

 

Se spune ca cei care ajung in varf sunt singuri, insa nu sunt singuri sunt inconjurari de alti oameni de succes. Chiar si pe Everest, la un alt varf nu ma pot gandi, nimeni nu e singur. O echipa formata din alpinisti, ghizi ajunge in varf. Caci succesul de fapt asta inseamna, capacitatea individului de a-si alege echipa care sa-l ajute si sa-l sustina pe drumul spre succes. Nici un om de succes nu a ajuns sa-l obtina singur.

 

Frica de esec

Apare inca din copilarie si mai ales in scoala, cand fiecare om este pedepsit intr-o forma sau alta pentru greseala si de aici pana la a nu mai incerca ceva nou este doar un pas.

 

Tratamentul pentru frica de esec, orice greseala nu este o greseala, este doar un pas, o lectie, un experiment. Nimic nu a fost inventat pe lumea asta fara sa se parcurga un drum plin de ratari, de incercari si experimente. Chiar credeti ca electricitatea, automobilul, avionul, computerul si multe altele au fost inventate intr-o zi, dintr-o incercare? Cred ca si pentru roata omul a facut mai multe incercari, pana a gasit dimensiunea, materialul si forma care sa-i foloseasca cu adevarat.

 

Toate astea au fost posibile doar din dorinta noastra innascuta de a evolua, de a face lucrurile posibile si cu foarte multa perseverenta si daruire.

 

Va provoc sa folositi cat mai des darul special pe care il avem, probabil inscris in ADN-ul nostru, evolutia, dezvoltarea.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: