Iarta si vindeca-te

Pentru vindecare e nevoie sa elimini cauza si apoi efectele acesteia. In ceea ce priveste ranile emotionale, desi pare mai greu decat cu cele fizice, poate sa fie chiar mai usor. Cauza probabil ca nu mai exista, daca nu este o agresiune recurenta. Asa ca trebuie sa invatam sa facem fata efectelor emotionale ale agresiunilor de orice fel, indiferent ca sunt fizice, verbale sau emotionale. Toate au un impact distructiv asupra noastra.

Primul pas este sa recunosti ca suferi. Nimeni nu e de piatra si atata timp cat respiram, suntem formati din emotiile noastre.

Apoi trebuie sa renunti la emotiile negative legate de persoana sau persoanele care ti-au facut rau. Asta nu inseamna sa nu inveti sa intri iar si iar in aceleasi situatii. Inseamna sa accepti ca ceva rau s-a intamplat, care te influenteaza si in prezent si sa incepi procesul de iertare. De ce spun proces? Pentru ca are doua parti foarte importante. Multi cred ca e suficient sa-i ierti pe cei care ti-au facut rau, dar cel mai greu este sa te ierti pe tine.

Cumva, cand se intampla ceva rau, avem tendinta sa ne culpabilizam. Probabil ca uneori purtam si noi partea noastra de vina (de exemplu, daca nu semnalizam o depasire si ne trezim cu masina zgariata). Dar vina nu a ajutat niciodata pe nimeni. Invataturile, insa, da.

Asa ca incepi cu tine. Accepta ce ai gresit daca e cazul si mergi mai departe si apreciaza-te pentru puterea de a trece peste orice incercare.

Ca sa-i ierti pe ceilalti poate e mai greu, caci vrem sa avem mereu un tap ispasitor din trecut pentru conditia prezenta. Dar facand asta, renunti la tine si la ce poti face tu.

Aminteste-ti ca emotiile negative:

  • vor influenta relatiile prezente si nu in sens pozitiv;
  • nu te lasa sa te mai bucuri de viata, traind in suferinta trecutului;
  • aduc un risc de depresie sau alte afectiuni mentale.

Nu spun ca e usor, caci subconstientul are tendinta sa amplifice emotiile negative pentru a ne proteja de o viitoare suferinta. Doar ca putem sa fim mult mai mult decat produsul unor programari rezultate din actiuni exterioare.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: