Identificarea crezurilor limitatoare

Si ce sunt crezurile limitatoare? Sunt un cumul de credinte pe care le avem despre noi si despre lume si care nu ne ajuta sa ajungem acolo unde vrem sa fim.

Crezurile limitatoare au impact imediat asupra starii emotionale si pe termen lung asupra intregii vieti. Cum ar fi sa traiesti stiind ca totul este posibil? Chiar daca nu iti vei atinge toate obiectivele, tot sunt sanse mari sa realizezi cat mai mult si sa traiesti o viata mai buna.

Totul incepe prin evaluare. Nu poti sti ce sa schimbi, daca nu stii de unde pleci. Ca sa te motivezi sa schimbi ceva in viata ta, trebuie sa intelegi cum te afecteaza direct aceste crezuri.

De exemplu, ce crezuri te fac sa-ti fie teama sa vorbesti cu oameni noi, sa incepi o noua activitate, poate sa mergi la acel curs de desen pe care mereu l-ai dorit? Dar cum iti influenteaza relatiile cu cei apropiati, dar cu colegii?

Toate crezurile sunt personale si reale. Constient e usor sa spunem ca nu mai avem nevoie de ele, dar acestea sunt inscrise la nivelul subconstientului si aici trebuie sa se faca schimbarea.

Asa ca este esential sa analizezi fiecare crez din punct de vedere al utilitatii si sa cauti multiple situatii din trecutul tau in care respectivul crez nu te-a ajutat, ci dimpotriva. Trebuie sa-i arati subconstientului ca nu-ti face niciun serviciu pastrand acest crez.

Apoi analizeaza ce te face sa nu adopti un alt crez, caci in spatele oricarui comportament negativ se afla frica de a pierde ceva. De exemplu, cand mancam peste masura, desi stim ca nu ne face bine, poate in spate se afla frica de a nu pierde siguranta si confortul oferite de mancarea preferata. Solutia este sa alegi un alt comportament care va genera beneficii clare in viitor. Si sa mentionezi in scris toate aceste beneficii, dar si neajunsurile din pastrarea crezului sau a comportamentului. O idee buna este sa porti cu tine aceasta lista si sa o recitesti ori de cate ori vechiul crez sau comportament isi face aparitia.

Tu de ce crezuri limitatoare vrei sa scapi?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: