Imaginea de sine

Cate sute de articole si carti s-au scris si se vor mai scrie despre acest subiect, probabil multe. Si probabil sunt oameni care s-au saturat sa tot auda ca imaginea de sine face toti banii. Ce imagine ma uit in oglinda si vad acelas lucru in fiecare zi, poate uneori mai bine sau mai rau sau poate imi place ce vad sau poate mai putin. Uneori sesizez diferente mari cand ma uit pe fotografii vechi si ma gandesc, ei ce copii eram.

Dar ce credem ca vedem in oglinda este doar o mica bucata din imaginea pe care o avem despre noi. Nu doar cum aratam ci ceea ce credem ca putem face, obtine, sau fi.

De fiecare data cand incep o discutie cu un client despre ceea ce vrea, indiferent daca este vorba de o relatie, o afacere sau o pasiune, ma lovesc de o bariera, o bariera greu de trecut, bariera pusa de ceea ce crede ca poate fi, avea, sau obtine.

Imi aduc aminte ca acum multi ani si eu am trecut printr-un proces similar, am apelat si eu la aceea vreme la un antrenor de viata si chiar am incercat si un exercitiu de transa. Rezultatul obtinut in urma acelei sedinte a fost unul “safe”, ceea ce credeam atunci ca este bine si mai ales sigur pentru mine. Dupa un timp cand am lucrat cu mine am reusit sa recunosc fata de mine si de toti ceilalti ca ceea ce imi doream cu adevarat si mai mult sa aleg tehnicile care sa ma ajute sa pasesc pe drumul pe care vroiam sa merg nu pe care credeam ca pot sa merg.

Imaginea de sine, rezultat a unor experiente pe care am invatat sa le consideram bune sau proaste ne-au “format”. De fapt ne-au invatat ce sa credem despre noi si ca urmare actionam ca niste mici robotei in virtutea programelor scrise anterior.

Vrem o schimbare, indiferent de domeniul in care o cautam dar fara a schimba soft-urile interne anterior implementate, orice motivatie ramane fara combustibil.

Sa luam exemplu unui fumator care crede despre el ca este un fumator, poate chiar unul “inrait”. Indiferent de tehnicile aplicate, de motivatie si de implicare, atata timp cat nu-si va schimba imaginea interioara, despre ce crede ca este el, adica un fumator, tot va reveni la obiceiul de a fuma.

Imaginea personala ne determina actiunile, ne controleaza viata si ne determina destinul. Nu familia din care provenim, tara, educatia ci ceea ce credem despre noi ca suntem si putem fi.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: