Imi e frica. Ce sa fac?

Frica e buna daca te face sa nu te crezi superman si sa sari de pe bloc, sau sa-ti bagi mana in foc ca asa face nu stiu ce personaj de benzi desenate. In rest nu prea e buna, adica nu e buna deloc.

Ce e frica? O reactie. Bine, bine, dar o reactie la ce? La un scenariu de viitor pe care il cream in mintea noastra. Bazat pe ce? Bazat pe experientele trecutului sau si mai rau, doar pe ceea ce am auzit candva.

Stiti expresia “frica pazeste pepenii”, ei bine frica nu pazeste nimic. Gardurile, alarmele, oamenii, cainii pazesc pepenii, dar nu o emotie. Nu numai ca e o emotie distructiva, dar e una din cele mai distructive emotii. E simplu, daca iti este frica nu traiesti in prezent, ci intr-un scenariu creat pe o experienta trecuta.

Frica e inamicul schimbarii, al obiectivelor si al nostru in general. Ce poti sa faci ca sa reduci frica ? De ce am spus sa reduci si sa nu scapi de ea? Caci e un proces permanent. Nu e hocus-pocus.

Cateva idei:

– Schimba dialogul intern. Renunta la critica, chiar daca ai esuat lamentabil, ceva bun tot ai facut sau ai invatat din fiecare experienta.

– Schimba tonul vocii interioare. Ai o voce care te tot sacaie si iti spune ca nu esti suficient de bun, schimba tonul. Stii cum se aude vocea dupa ce ai inhalat heliu? Ei, incearca sa te critici cu o astfel de voce. Impact diminuat.

– Te indoiesti ca poti, sau ca vrei. Uneori e un semnal ascuns ca nu este ceea ce iti doresti cu adevarat.

– Cauta un model, cineva care a trecut prin experiente similare si a reusit. O sa poti si tu. Am o banuiala ca te ajuta si inteligenta si vointa, doar sa le folosesti.

– Daca tot iti creezi scenarii apocaliptice, mai bine schimbi filmul. Daca mintea nu tace, spune-i sa creeze un film vesel si optimist. Si nu imi spune ca nu poti, ca doar nu suntem controlati de extraterestrii. Iar daca crezi asta, pune-ti un coif de poleiala pe cap, ca asa am vazut eu intr-un film.

– Incepe sa faci mici schimbari. Daca vrei sa alergi un maraton, dar ultima data ai facut sport acum 10 ani, incepe sa alergi doar cateva sute de metrii.

– Zambeste, frica se sperie de zambet ca dracul de tamaie. Zambeste cu fiecare celula. Nu te speria de riduri. Zambetul este o arma simpla si minunata.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: