Importanta iubirii de sine

Iubirea si respectul de sine sunt conditii obligatorii pentru a fi o persoana implinita.

 

Cand nu te iubesti pe tine, poti compromite orice relatie personala sau profesionala.

 

Un om care nu se respecta este mult mai predispus:

  • Sa cerseasca atentia celorlalti, de multe ori chiar sub o forma agresiva, ceea ce ii va indeparta pe ceilalti;
  • Sa aiba o nevoie patologica de a multumi pe toata lumea, imposibil de altfel si care ii va aduce multa suferinta.
  • Sa-i faca pe ceilalti dependenti de afectiunea sau activitatea sa. Astfel, un parinte o sa-si sufoce si santajeze emotional copilul sau chiar un sef sau un coleg de echipa. In cazul din urma nu e vorba de iubire, ci de o nevoie obsesiva de a atrage atentia.
  • Comportamente dependente de mancare sau alti stimuli emotionali.
  • Incapacitatea de a pastra o relatie sau un loc de munca. Si mai mult, va gasi mii de justificari de ce ceilalti nu sunt ok.
  • Rezultate slabe in ceea ce face.

Joaca cu respectul de sine si iubirea este ca joaca dintre soarece si pisica. Nu este usor de atins si nici de pastrat, caci societatea si cei din jur incearca sa ne puna in tiparele prestabilite, indiferent de ceea ce ne dorim noi sa fim. Critica, judecata ne insotesc permanent si sunt cu mult mai greu de acceptat daca vin de la cei pe care ii iubim si ii respectam.

 

Ce trebuie sa intelegem este ca acestea nu sunt insotite de cele mai multe ori de o dorinta ascunsa de a face rau, ci de actiunea crezurilor si valorilor personale care se reflecta asupra celorlalti.

 

Oricum avem o tendinta sa gandim negativ, caci este o metoda de adaptare si de previzionare, facuta sa ne tina in viata. Doar ca ceva s-a schimbat din vremurile in care pericolele fizice ne pandeau la fiecare pas. Undeva trebuie sa intelegem ca este bine sa previi, dar trebuie sa traiesti in prezent, in realitatea fiecarei clipe.

 

Si ca exercitiu de incheiere, incearca in fiecare zi, timp de cateva minute, sa te uiti in oglinda si sa spui cu voce tare ce iti place la tine. Nu doar calitatile fizice, ci mai ales cele psihice. Poate poti face acest exercitiu seara si sa apreciezi tot ceea ce ai facut bun.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: