Inamicii concentrarii

Concentrarea reprezinta o stare de flux in care subconstientul, constientul si intregul corp participa ca un tot unitar intr-o actiune.

Cat de repede este intrerupta concentrarea si sunt doua mari categorii de factori care contribuie la ruperea concentrarii:

–       O minte neantrenata

–       O minte impulsiva si emotionala

Antrenamentul mintii se poate realiza relativ usor, sunt foarte multe exercitii simple care pot fi folosite. Unul din cele mai simple exercitii pe care eu il recomand este exercitiul punctului fix.

Asezati-va comod pe un scaun, in fata unui perete si in fata voastra, la nivelul ochilor desenati un punct negru. Eu folosesc un post-it sau o bucata de leucoplast pe care desenez acest punct, pentru a nu strica zugraveala. Distanta dintre voi si punct sa fie de circa 1 metru.

Pentru cinci minute incercati sa priviti punctul si sa va concentrati doar la punct, eliminand orice alt gand. La inceput o sa fie probabil foarte dificil sa mentineti concentrarea pentru mai mult de cateva secunde. Din pacate, asa se intampla si in realitate cu concentrarea noastra, chiar daca avem impresia ca suntem capabili sa ne concentram pentru foarte mult timp, mintea noastra fuge constant spre alte lucruri.

Faceti acest exercitiu zilnic, macar odata pe zi, pana reusiti sa pastrati concentrarea pentru cinci minute. Apoi cresteti durata exercitiului.

In momentul in care mintea devine capabila sa se concentreze pentru mai mult timp spre un singur obiectiv, atunci si cantitatea de energie mentala emisa in univers devine asemeni unei raze laser, nu doar ca o lumanare incapabila sa lumineze o sala de bal.

Emotiile pot fi corectate prin exercitii de NLP, prin schimbarea modalitatilor si submodalitatilor. Nicio persoana nu se poate concentra in bune conditii daca este suparata, furioasa sau in extrema cealalta, exagerat de fericita. Pentru cei care au caine, incercati sa-l convingeti sa faca ceva in acele secunde cand veniti acasa si se bucura foarte mult ca v-ati intors.

Pe langa lipsa antrenamentului si existenta unor sentimente care nu faciliteaza procesul de concentrare, sunt multe alimente si compusi alimentari care scad capacitatea de concentrare. Alcoolul este un bun exemplu, urmat de zahar si de alte substante chimice.

Si vreau sa mai fac o precizare starea de meditatie nu este similara cu concentrarea. In meditatie, constientul ar trebui sa mai ia o pauza, pe cand in concentrare trebuie sa existe o unitate intre subconstient, constient si corp. Si postura si pozitia corpului sunt foarte importante pentru concentrare. O pozitie ,,tolanita” s-ar putea sa nu ne ajute foarte mult atunci cand invatam ceva nou sau cand lucram la un proiect important.

De asta in sport, pregatirea initiala, momentele dinaintea startului sunt foarte importante, fiecare sportiv are propriul sau ritual menit sa-l aduca in starea de concentrare maxima.

Gasiti-va propriile ritualuri si posturi corporale care va ajuta sa va concentrati si folositi-le. Restul este doar exercitiu.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: