Inamicii fericirii sau de ce esuam la mal

Frica si amanarea

 

Frica

 

Iata cei doi inamici de temut care ne paralizeaza, ne tin intr-o viata pe care nu o dorim constient, desi, subconstientul considera starea prezenta ca fiind confortul.

Frica poate cuprinde diverse forme, unele antagonice, precum frica de succes si cea de esec. Frica de esec, de raspunsul gresit apare inca din copilarie, scoala, educatia primita ne invata ca doar raspunsul corect este singurul care ne va aduce aprecierea, nota buna si rasplata. Cu timpul invatam sa actionam numai intr-o zona sigura, unde avem mereu raspunsul corect.

Frica de respingere nu ne face doar sa nu trecem dincolo de ringul de dans pentru a invita persoana care ne place ci, ne tine departe de o cariera de succes, bani, intrebarea obsedanta si total nefolositoare este; “Daca nu ma place, daca nu ma vrea?”

Si ce, mai sunt 7 miliarde de locuitori pe aceasta planeta. O sa va respinga o persoana, doua, o suta dar asta va fi doar antrenament pentru a obtine ce vrem. Nu le considerati respingeri, ci doar pasi, lectii de invatat si asumat. Daca cineva va respinge nu inseamna ca nu sunteti suficient de bun pentru el/ea ci doar ca in acel moment nu este ceea ce va trebuie. Considerati respingerea ca un semnal din partea universului ca trebuie sa va schimbati gandirea si/sau modul de a actiona.

Frica de necunoscut. Viata este frumoasa tocmai pentru ca este surprinzatoare. Ne este atat de frica de necunoscut, dar sa ne gandim un pic, cum ar fi viata noastra daca din momentul nasterii si pana al trecerii, am sti tot ce se va intampla, toti oamenii pe care ii vom cunoaste si tot ce vom experimenta. Necunoscutul este sarea si piperul din viata noastra.

Cand stabiliti un obiectiv, este ca si cum ati merge noaptea pe un drum luminat doar de farurile masinii voastre. Nu este nevoie sa vedeti km inainte, trebuie sa stiti unde mergeti, care este destinatia si sa aveti vizibilitate cativa zeci de metrii in fata.

 

Amanarea

 

Amanarea este alta poveste. A amana, este ca si cum am face in contract cu un killer personal sa ne anihileze toate visele. Acesta capata controlul asupra vietii noastre si putem spune adio libertatii personale.

Amanam deoarece credem ca este mai dureros sa facem decat sa nu facem. Preferam sa mai stam un pic la televizor sau pe internet,  decat sa dam un telefon sau sa scriem un email care ne poate aduce o relatie noua, o afacere noua.

Sa nu uitam ca suntem programati sa facem orice pentru a evita durerea si aici putem folosi acest mecanism foarte usor in favoarea noastra. Cum, e simplu, utilizand frica de durere.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: