Incredere sau competenta

Parca este acelasi lucru si nu prea. De fapt sunt chiar diferite, competenta este capacitatea de a face ceva si increderea este ce credem despre ce putem sau nu sa facem.

 

Fiecare din acestea este stabilita pe baza experientelor personale si individuale, pe baza valorilor, crezurilor si sentimentelor asociate acestora. Competentele le castigam prin studiu, experimentare.

 

Dupa terminarea unei facultati sau a unui curs de orice fel avem macar in teorie, competentele necesare sa facem o anumita activitate, meserie. Dar oare avem si increderea ca suntem capabili sa facem ce ni se cere la standardul cerut?

 

Sau un alt exemplu. Toata lumea stie si poate sa vorbeasca cu usurinta limba materna. Dar oare cati din noi, folosind aceleasi cuvinte pe care le folosim in fiecare zi, suntem capabili sa tinem o conferinta in fata unui public numeros. In afara celor obisnuiti sa vorbeasca unor mase de oameni, majoritatea celorlalti, dau dovada de trac si  experimenteaza o intreaga gama de trairi nu tocmai placute.

 

Ce face diferenta intre un vorbitor incepator si unul cu experienta de ani buni in spate? Sa presupunem ca ambi au beneficiat de aceleasi cursuri, de aceiasi mentori, etc. Neconsiderand exercitiile de NLP care pot schimba toate cele de mai sus foarte repede, transformand ani in zile sau saptamani, diferenta este data de timp, de experiente si sentimente placute, asociate discursurilor anterioare. Un vorbitor motivational, un antrenor de viata care a ajutat la schimbarea multor clienti si mai ales pasionat de munca sa, va transmite nu doar competenta sa ci si increderea ca este capabil sa faca diferenta.

 

Competenta sustinuta de incredere este ca o racheta, mai trebuie perseverenta si un obiectiv bine stabilit, asa cum vom vorbi in alte articole, dar fara cele doua este imposibil sa atingem succesul, indiferent de domeniul la care facem referire.

 

Si inca un exemplu/intrebare, la care poate vor fi oameni ce vor vrea sa mediteze un pic. Oare persoana, indiferent daca este femeia sau barbat, care nu are incredere deplina in ceea ce este, in bunatatea, frumusetea, calitatile si potentialul propriu, poate sa transmita si sa atraga respectul si admiratia alcuiva? Oare poti cere dragostea cuiva daca tu nu crezi ca o meriti?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: