Intentia pozitiva din spatele fiecarui comportament

Unul din primele lucruri care se invata in cadrul cursurilor de programare neuro lingvistica NLP este ca in spatele oricarui comportament uman se afla o intentie pozitiva. Pozitiva pentru cel care actioneza nu intotdeauna pozitiva pentru cel impotriva caruia este indreptata actiunea.

 

Orice facem, orice actiune pe care o alegem sa o facem sau nu are la baza dorinta de a ne satisface una sau mai multe din cele sase nevoi de baza. Cum ne ajuta aceasta informatie? Ne ajuta sa incepem sa intelegem si sa acceptam comportamentul celorlalti si sa alegem sa actionam in consecinta, nu sa reactionam.

 

Cautarea intentiei pozitive din spatele fiecarui comportament este sursa de analiza personala, de cunoastere a comportamentelor pe care o putem folosi cu succes pentru dezvoltarea noastra si pentru ai intelege mai bine pe ceilalti. De ce am avea nevoie sa-i intelegem pe ceilalti? Fiindca asta insemna o relationare mai buna si nici o activitate umana nu se poate apropia de perfectiune fara exercitiu constant.

 

Exercitiul incepe cu noi, motivatia ascunsa din spatele comportamentelor noastre, mai ales din spatele celor pe care vrem sa le schimbam sunt mijloace de autocunoastere. De asta, multe din tratamentele folosite pentru a scapa de dependenta, indiferent daca este vorba de alcool, droguri, tutun, calculator, etc, nu au succes sau nu sunt de durata. Trebuie gasita intentia pozitiva si schimbata sursa de manifestare.

 

De exemplu, daca in spatele unei dependente de alcool se afla intentia pozitiva de a relationa mai usor cu ceilalti, pana nu se gaseste o alta metoda de vitalizare a increderii in sine, ca poate sa faca asta si fara un stimulent, orice tratament va fi de scurta durata. Caci nu s-a oferit o alta cale de manifestare a acelei intentii pozitive.

 

Manifestarea intentiilor pozitive este atat de diferita, de la acte de caritate, la razboaie, de la vieti de succes si echilibrate, la dependente si autodistrugeri.

 

Succesul se manifesta pentru noi si ceilalti, atunci cand alegem cele mai bune metode de manifestarea a propriilor intentii.

 

Exercitiu. Alegeti un comportament care nu va foloseste si doriti sa-l schimbati si cautati motivatia pozitiva din spatele comportamentului, raspunzand la intrebarile:

–        Ce vreau cu adevarat

–        Ce pierd sau ce nu obtin daca nu mai fac respectiva actiune

–        Ce alta actiune mi-ar satisface nevoia, mult mai  bine (trebuie schimbat cu ceva ce va place mai mult)

–        Care sunt implicatiile pe termen lung daca pastrez actualul comportament

 

Nu va grabiti sa raspundeti, orice exercitiu de autocunoastere necesita timp, uneori e nevoie sa reveniti iar si iar asupra unei intrebari, in momentul in care noi si noi informatii va sunt dezvaluite.

 

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: