Oportunitati versus asteptari

Asa cum am mai discutat, oportunitatile sunt de fapt alegeri personale, manifestari ale gandului si actiunii in planul fizic. Oportunitatile sunt metodele prin care ne putem imbunatati viata, indiferent daca este vorba de o oportunitate pierduta sau de una folosita. Cele pierdute sunt masuri ale valorilor si crezurilor ce trebuie schimbate, pasi siguri pentru progresul nostru, indiferent daca vorbim de cel spiritual, material, profesional etc.

Oportunitatile apar cand avem o asteptare, un obiectiv si mai ales cand actionam in aceasta directie. Orice persoana care se presupune ca are unul sau mai multe obiective si un plan de actiune saptamanal, ar trebui ca la sfarsitul saptamanii sa petreaca un timp pentru a-si analiza progresele si invataturile din saptamana ce tocmai a trecut. Si mare atentie sa ne analizam progresul din punct de vedere al trecutului, sau mai precis al ultimei analize din saptamana trecuta.

Pe cat este de motivational sa ne analizam progresul, pe atat de demotivational poate fi sa analizam drumul pe care il mai avem de facut pana la atingerea obiectivului, mai ales daca suntem si la inceput. Poate de asta se spune pe munte ca atunci cand te odihnesti sa privesti mai degraba spre drumul ce tocmai l-ai parcurs decat spre destinatie, mai ales daca urci. Obiectivul nu trebuie niciodata pierdut din vedere, doar analiza rezultatelor trebuie facuta privind progresul si nu distanta ramasa. Orice pas, oricat de mic este foarte important.

Pentru orice saptamana in care nu avem un progres este util sa analizam ce ne tine pe loc, un crez interior, o valoare care trebuie schimbata sau poate obiectivul nu ne place foarte mult, atentia ne-a fost distrasa si asta inseamna doar un soft care ruleaza in subconstient si care ne lasa sa ne pierdem atentia. Toate acestea sunt surse foarte importante de cunoastere personala, de evolutie si de recapatare a puterii personale.

In general, aproape totul este posibil, realizarea personala depinde de obiective clare, adica mai simplu, de ce vrem de la viata si de un plan de actiune foarte bun, flexibil si mai ales sa actionam zilnic pe directia planului. Planificarea fara actiune este precum a sta la televizor si a urmari o activitate sportiva, nu o sa ne imbunatateasca conditia fizica.

Deci nu te ascunde de o sarcina importanta sau poate dificila, caci realizarea ei inseamna doar o sursa suplimentara de energie si o sa-ti aduca acel combustibil atat de necesar pentru a actiona in directia atingerii obiectivelor si pentru saptamana viitoare.

Oportunitatea tine doar de noi, de cat de bine ne-am vizualizat un obiectiv si de cat de mult alegem sa actionam pentru a-l obtine. Ca de exemplu, cum sa-mi apara o oportunitate de a ma face cosmonaut, cand nu-mi doresc acest lucru si imi place prea mult sa fiu cu picioarele pe pamant.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: