Organizati, reorganizati si simplificati

Indiferent de puterea de munca si de concentrare, haosul atrage haos si in gandire si in actiune. Succesul sta in simplitate, sau mai bine zis in simplificarea vietii.

Renuntati la toate acele activitati care nu sunt in concordanta cu obiectivele voastre si cel mai simplu este sa va ganditi inainte de a incepe o activitate, daca este in directia obiectivelor sau nu. Acest lucru se poate aplica si in cazul cumparaturilor. Nu va intrebati daca aveti nevoie sau nu de acel obiect, ca o sa gasiti o multime de argumente pro, ci intrebati-va daca sunteti deja cine vreti sa fiti, ati mai cumpara acel lucru?

O alta metoda, mai dificila, dar de impact este ca pe termen de o saptamana sa va notati toate actiunile, din momentul in care va treziti, pana va culcati si mai apoi sa analizati care sunt activitatile mancatoare de timp, ce puteti sa delegati, la ce puteti renunta, sau ce activitati puteti sa inlocuiti cu altele mai productive.

Aici intra in actiune si creativitatea, orice actiune poate sa fie modificata, ori in sensul simplificarii sau se poate combina cu o alta actiune.

De exemplu eu invat mai bine gramatica limbii straine pe care o studiez in acest moment, daca pastrez mereu in buzunar o pagina din manualul de gramatica. Cand astept la casa de marcat, sau stau intr-un mijloc de transport, chiar daca nu stau comod jos, scot pagina si incep sa invat. O pagina nu e greu de tinut in mana, dar tot acel timp “mort” in care nu faceam altceva decat sa ma uit aiurea pe fereastra, a devenit o comoara pentru perioada mea de studiu. Cand fac curatenie, sau cand imi plimb cainele ascult un audiobook si tot asa. Oricum e mai bine sa ne ocupam fiecare gand si fiecare moment in directia aleasa decat sa avem timpi morti pe care sa-i folosim in defavoarea noastra.

Si cel mai bun organizator de timp este momentul prezent. Daca poti face ceva acum, nu mai astepta. Rezolva si nu amana. Puterea momentului e singura care conteaza.

Organizeaza-ti spatiul de lucru, dulapurile, arunca tot ce nu mai folosesti, creeaza spatiu pentru nou, aranjeaza-ti si hainele astfel incat sa fie usor sa le gasesti. Organizeaza-te de seara pentru a doua zi. Pregateste-ti hainele, geanta, mancarea, fa tot ce te poate ajuta sa-ti incepi ziua usor si in forta. Mai bine petreci dimineata 20 de minute citind o carte motivationala sau meditand, decat sa-ti cauti cheile de la masina, actele sau raportul pentru sedinta de la prima ora.

Organizeaza, reorganizeaza si simplifica.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: