Originile lipsei de incredere in sine

126.Originile lipsei de incredere in sine

 

Copilul cand se naste, este un imens burete, gata sa absoarba toata informatia pe care parintii, societatea sunt gata sa i le transmita. Toate bune si frumoase, dar atentie, ce va primi? Toate hartile mentale ale celor care se ocupa de educatia lui. Si pe langa toata educatia buna, va primi si toate crezurile limitatoare, toate dorintele neimplinite, frustrarile, etichetele, rasismul, etc.

 

Copilul nu poate sa aleaga ce este bun sau nu pentru el. Nu alege, doar aduna, structureaza si foloseste informatia. Sa ne imaginam pentru o clipa, o mama care nu se considera suficient de atragatoare, dar care isi justifica alegerile prin prisma sexului opus. Barbatii sunt de vina, sunt…

 

Probabil ca ati intalnit cazuri asemanatoare. Ce va transmite o astfel de femeie ficei ei, nu cumva aceleasi crezuri legate de sexul opus si implicit de familie, de relati, de felul in care trebuie sa accepte sa fie tratata.

 

Exemplele pot cotinua, de fapt, cred ca sunt o infinitate, dar va provoc la un exercitiu de autocunoastere. Ce comportament aveti si care nu va ajuta sa ajungeti acolo unde vreti sa fiti, ce crez limitator va tine pe loc. Alegeti una sau doua situatii reale din viata voastra si incercati sa gasiti o persoana din copilaria sau tineretea voastra, care avea un comportament asemanator, sau un crez asemanator.

 

Poate folositi expresii de genul ‚banii nu cresc in copaci’, ’’ viata e o lupta’’, etc. Cine mai folosea aceste expresii. Daca sunteti casatoriti, cu cine seamana viata de familie pe care o aveti acum, relatia cu sotul, cu copiii?

 

Ce este foarte important si o responsabilitate imensa, toate acestea le transmitem mai departe, copiilor nostri, prietenilor, celor apropiati; crezurile noastre legate de cariera si serviciu, le transmitem colegilor mai tineri, pe care avem onoarea sa-i formam.

 

Ce mi se pare mie minunat in perioada in care traim,este ca acum, avem acces la atatea cunostinte, NLP-ul este un mijloc extraordinar de a schimba tot ce nu am vrut sa adunam pe harta mentala, tot ceea ce nu ne ajuta cu adevarat.

 

Ce este greu si o stiu si din experienta proprie, de la inceputurile activitatii mele ca practician NLP, ca toate astea presupun o sarcina foarte importanta, pe care putini sunt dispusi sa si-o asume – acceptarea si asumarea propriei responsabilitati.

 

Reflectati la ce vrei sa alegeti voi, sau la ce au ales deja, altii pentru voi.

 

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.