Pana cand?

Cat de mult te iubesti si cat de mult te apreciezi? Sau poate ai nevoie de reconfirmare exterioara. Poate ai nevoie sa auzi mereu “te iubesc” sau cat de capabil esti.

Daca nu te apreciezi pe tine, poti sa cazi victima celor din jur. Santajul emotional este prima forma de manipulare, chiar si copiii sunt experti si orice parinte va poate confirma asta.

Daca trebuie sa tolerezi prea mult, nu stii sa spui nu, poate esti colegul care ramane ultimul sa rezolve si treburile altora, probabil ca in spatele acestui comportament se afla o frica. Frica de a pierde atentia si afectiunea celor din jur, frica de respingere, de a nu fi suficient. Oricum, nu trebuie sa ne intereseze atentia celor care ne baga in seama doar cand vor ceva. Pentru acestia nu contam ca fiinte umane, ci mai mult ca mijloace de atingere a propriilor obiective.

Un alt motiv pentru care sunt persoane ce nu stiu sa stabileasca limite este ca le este teama de confruntari de orice fel. Refuza sa iasa din zona de confort si sa-si depaseasca limitele. Sunt cei mai mari dusmani ai propriului viitor.

Si mai rau este ca toti avem o limita peste care, atunci cand este trecuta fortat, explodam. Asa ca sa nu ajungem in pragul de eruptie al vulcanului interior, putem:

  • sa ramanem calmi, in timp ce comunicam care sunt limitele noastre;
  • sa stabilim limite clare si ferme;
  • sa ne asumam ca vor exista consecinte emotionale, dar asta este baza santajului emotional.

Chiar daca la inceput nu o sa fie chiar usor, cu timpul o sa devina natural. Si nu numai ca tu vei avea o viata mai buna, dar si pentru ceilalti va fi mai usor sa stie pana unde sa intinda coarda.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: