Poate un lider sa dea dovada de compasiune?

Poate un lider sa dea dovada de compasiune

 

Conform DEX-ului, compasiune inseamna mila, compatimire. Este utila compasiunea pentru un lider, poate sa fie capabil de compasiune? Daca da, in ce conditii trebuie sa o foloseasca si cum sa nu abuzeze de ea.

Eu as schimba termenul de compasiune in intelegere. Un lider trebuie sa inteleaga ca:

  • Orice om este diferit si actioneaza dintr-o harta mentala diferita;
  • Fiecare are nevoi si asteptari diferite;
  • Fiecare cuvant si notiune se transpune diferit in sistemul neuronal al fiecarei persoane.

Si pentru a nu cadea in capcana compasiunii, un lider trebuie sa:

  • Nu accepte mediocritatea ca scuza pentru esec si sa stimuleze in permanenta dezvoltarea profesionala si personala a celor din echipa sa;
  • Sa plece din paradigma fiecarui individ, dar sa faca modificarile necesare, astfel incat echipa sa-si atinga obiectivele;
  • Sa inspire. Schimbarea este mai usoara cand exista un model de urmat.

Probabil ca una din calitatile cele mai puternice ale unui lider este capacitatea de a inspira, indiferent ca vorbim de un lider in business sau de un lider in familie. Cum poti sa-i ceri copilului tau sa fie mai bun si sa-l invete lucruri noi, daca tu refuzi sa te schimbi?

Compasiunea daca este folosita ca mijloc de intelegere si sursa de evolutie este utila, daca nu, devine o slabiciune. Cum se spune ca daca hranesti un om ii potolesti foamea de moment, dar daca il inveti sa pescuiasca, va avea ce sa manance toata viata. Asta presupunand ca va mai exista viata in oceane.

Poti sa intelegi ca o trauma personala, de exemplu despartirea de partenerul de viata, poate sa influenteze in mod negativ performanta de lucru si poti sa oferi direct sau printr-un mijloc specializat ajutorul necesar, dar sa accepti la infinit problemele personale ca o scuza pentru mediocritate nu este compasiune, ci doar esecul calitatii de lider.

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.