Pune intrebari si invata mai usor

De ce invatam? De nevoie si de placere. Intai invatam de nevoia de a supravietui, apoi impinsi de la spate de parinti, mergem la scoala, acolo invatam de frica notelor, apoi la o facultate.

Dar cand incepem sa invatam pentru noi? Unii vor incepe foarte devreme, iar altii niciodata. Diferenta consta in claritate. Sunt persoane care stiu chiar de la o varsta frageda ce vor sa faca in viata, altii nu stiu nici la 80 de ani.

Claritatea e totul, fara claritate nu poti face nimic. Asa ca, de ce inveti? Si nu spune ca asa vrea mama sau seful. Tu ce vrei? Si aici scriu doar pentru cei care vor mai mult de la viata, cei care vor sa traiasca cu adevarat si nu doar sa fie spectatori pasageri prin viata lor.

Stiu ca de multe ori trebuie sa invatam multe lucruri care nu sunt folositoare (cel putin la prima vedere) sau care sunt invechite. Si avem o scoala plina de idei si oameni care refuza sa faca un salt de vreo 30 de ani pana in prezent. Uneori si mai mult.

Dar trecand de justificari, scuze si motive, cauta scopul principal pentru care inveti. Dar de ce? Aceasta intrebare sa te motiveze permanent. Este foarte util sa-ti faci un visual board cu tot ce vrei sa realizezi in urmatorii 5 ani si stii foarte bine ca scoala o sa te ajute sa faci asta.

Imi aduca aminte ca am avut o materie in facultate, interesanta intr-un fel, dar care nu ma pregatea cu nimic pentru realitatea economica. Cursul era despre istoria economiei, pornind de la daci si romani. Norocul meu ca mi-a placut istoria si am gasit in aceasta materie un mijloc de a calatori in trecut, prin istorie, intr-un fel in care nu-l mai facusem. Dar imi amintesc ca la examen, dintr-un amfiteatru, eram singura studenta care scria si chiar profesorul a venit sa-mi verifice lucrarea sa vada daca chiar stiam subiectul sau imi scriam memoriile.

Un exemplu banal, dar prin care multi am trecut. Stiam ca aveam nevoie de o nota buna, asa ca am incercat sa transform o corvoada intr-o calatorie imaginara. M-am gandit ca eram un calator din viitor si incercam sa fac comert in timpuri stravechi. Acesta a fost jocul meu. Un pic de “fun”, un pic de noutate si imaginatie. Tot ceea ce aveam nevoie sa-mi ajut creierul sa invete. Si pe atunci nu stiam despre aceste tehnici de invatare, dar mereu mi-au placut povestile si mi-a placut sa invat cat mai interactiv.

Asa ca amintiti-va inainte de orice sesiune de invatare de ce invatati, in primul rand si apoi gasiti cat mai multe modalitati sa faceti din invatare o placere, o calatorie fantastica intr-o lume noua.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: