Puterea obiceiurilor si oportunitatile

’’Aschia nu sare departe de trunchi’’ este un vechi proverb romanesc, o metafora excelenta la harta mentala copiata dupa cea a parintilor nostri. Adica facem ceea ce au facut si parintii nostri, alegem o viata asemanatoare, un partener asemanator etc. Puterea obiceiurilor este mare si poate fi intrerupta in momentul in care alegem sa ne manifestam vointa, puterea personala.

Obiceiurile, daca sunt bune trebuie pastrate, dar daca nu ne duc acolo unde vrem sa fim, trebuie schimbate. Varsta este principala scuza pentru a nu ne manifesta puterea personala, desi chiar si cel mai batran om poate schimba un obicei in momentul in care decide sa faca asta.

Pierderea oportunitatilor este tot o scuza, o justificare, cine spune ca oportunitatile apar doar o data in viata, de fapt sunt in flux continuu, doar ca alegem sa stam departe de acest drum sa le privim cum trec de noi pana cand nici nu le mai sesizam.

De fapt oportunitatile nu ne cauta, ca doar nu sunt Mos Craciun, cu o harta magica a copiilor cuminti si daca acestia lasa langa soba laptele si biscuitii, primesc oportunitatea. Oportunitatea este o situatie favorabila pe care noi o cautam si o generam atunci cand harta mentala are inscrisa programele favorabile si cand trecem de cei doi inamici personali, lenea si frica sau, intr-un cuvant, starea de confort.

Petrecem mai mult timp sa ne plangem de oportunitatile pierdute sau de lipsa de noroc decat sa ne punem intrebarea ce trebuie sa facem sau cum trebuie sa facem. Folosim din plin energia mentala atat de pretioasa ca sa ne intrebam ce ar fi putut sa fie, in loc sa ne intrebam ce ar putea sa fie daca actionam. Caci a actiona inseamna manifestarea unei oportunitati create si generate de noi insine prin aceasta extraordinara forta interioara si anume manifestarea gandului in planul fizic.

O oportunitate pierduta inseamna o amanare, alegerea noastra personala de a amana realizarea lucrurilor care ne-ar putea duce acolo unde vrem sa fim.

Sunt persoane care citesc nenumarate carti motivationale si de dezvoltare personala, devin foarte ’’cititi si stiutori’’, dar pana la a manifesta motivatia, pana la a alege actiunea este un mare pas. Un profesor, un trainer te poate ghida, dar nu poate face drumul in locul tau. O carte buna citita sau un curs bun fara practica este ca o oportunitate pierduta.

Consider ca traim in cea mai buna perioada, doar cei care nu cunosc istorie pot afirma contrariul, perioada buna din punct de vedere al accesului la informatie, cand doar limitarile interioare ne opresc sa nu devenim ceea ce vrem sa fim in lumea in care traim.

Cel mai simplu exercitiu de antrenament al oportunitatilor si de a face un obicei din asta este sa gasim partile bune din orice, chiar daca situatia in care ne aflam la un moment dat in viata nu pare chiar roz, tocmai in acel moment avem ceva foarte important de invatat. Ceva despre noi, despre cum o valoare sau niste crezuri sunt capabile sa genereze exact acele situatii pe care nu le vrem si avem ocazia sa le schimbam, sa implementam un nou soft mai puternic care sa ne ajute sa obtinem ce vrem, nu ceea ce nu vrem. Incurajeaza-i si pe altii sa faca asta si prin puterea exemplului vei fi ca un tonic special pentru toti cei din jur. Schimba-te si lumea se va schimba.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: