Realitatea, reala sau doar personala

De multe ori privim la televizor si ne intrebam cat este adevarat din ceea ce vedem, eu stiu ca va intrebati, caci altfel nu ati citi articolele mele.

 

Probabil ca cineva va spune, adevarul e numai unul si e corect, adevarul e numai unul, dar de multe ori altul pentru fiecare persoana. Si aici nu ma refer la minciuna sau la mincinosi patogeni, discutam in randurile ce urmeaza, despre realitatea proprie, despre cum o comunicam sau cum incercam sa o percepem de la ceilalti.

 

Daca ar fi doar o singura realitate general valabila si acceptata, nu ar mai exista conflicte, dispute, contraziceri. De cate ori ati discutat cu cineva in contradictoriu, fiecare aducand in discutie argumente perfect valabile si logice, dar total diferite si opuse? Probabil ca nu doar o data. Cine gresea? Iarasi probabil ca nimeni si atunci unde e realitatea si va rog nu spuneti ca undeva la mijloc, ca asta inseamna doar o alta perspectiva proprie.

 

Realitatea reprezinta harta mentala, un cumul de informatii, crezuri, valori, sentimente si trairi, acumulate prin experienta personala, de la nastere si pana in acest moment. Cand ma refer la experienta personala, ma refer la experienta noastra cu informatia, care ne-a fost transmisa, predata si pe care nu o verificam in totalitate.

 

De exemplu, la cursurile de dezvoltare personala sau sedintele de life coaching, predau o informatie, de cele mai multe ori sub forma exercitiilor practice. Asumarea informatiei este experienta teoretica, punerea in practica a informatiei este experienta traita.

 

Cand invatam limba materna, parintii sau cei care ne indruma, ne explica fiecare cuvant, folosind experienta proprie si atunci ne formam propria realitate din experientele celorlalti. De aceea, oameni crescuti in acelas mediu, vor avea idei asemanatoare despre viata, religie, societate si despre cum trebuie sa fie sau sa se comporte lumea.

 

Doar daca studiem zone diferite ale globului, putem observa criterii total diferite despre frumusete. Poate in Europa nu vom considera atragatoare femeile, daca vor incepe sa poarte zeci de discuri in jurul gatului, pentru elongarea acestuia. In alta parte sunt criteriu obligatoriu de frumusete.

 

Toate acestea ne pot ajuta sa intelegem ca suntem diferiti si sa folosim experienta de a fi diferit in folosul nostru. Cum? In orice dialog, incercati sa aveti mereu in vedere obiectivul final. Ce vreau mai mult, sa am dreptate cu orice pret sau sa semnez un contract, de exemplu.

 

Doar a contrazice, reprezinta pentru celalalt un atac direct asupra propriei realitati si cum am mai scris in alte articole, scopul principal al subconstientului este sa ne tina in viata, sa reconfirme veridicitatea hartii mentale proprii.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: