Renuntarea la obiceiurile proaste

De ce e foarte greu sa renunti la obiceiurile proaste? Pentru ca in general vrem sa lucram asupra obiceiurilor, fara sa lucram asupra cauzei.

Nimeni cu este dependent de ceva, daca viata lui se afla in echilibru. In general oamenii devin dependenti de ceva, caci nu stiu cum sa rezolve o problema personala, sa depaseasca o trauma sau o frica.

Uneori dependenta de tigari vine din nevoia de a fi acceptat. Sunt oameni care nu se considera destul de buni, decat daca copiaza obiceiurile celor din jur, chiar daca acestea sunt nocive pentru ei si pentru sanatatea lor. Eu am incercat o singura data sa fumez o tigara, caci nu intelgeam placerea colegilor mei de facultate. A fost o experienta oribila. Fumul imi intra in nas, a fost nevoie de interventia colegilor ca sa-mi tina tigara aprinsa. Gustul era rau, aveam impresia ca o sa-mi ard degetele. In fine o experienta pe care stiam ca nu o sa o mai repet. Deci nu cred ca prima tigara a fost minunata pentru fiecare fumator, iti trebuie timp si vointa sa te obijnuiesti cu gustul si cu fumul. Dar daca astfel legi relatii noi si daca incepi sa te simti acceptat intr-un anumit grup, placerea asociata tigarii va fi din ce in ce mai mare. Si iata dependenta.

Nici nu mai e nevoie de acelasi grup sau mediu. Deja s-a facut o asociere la nivelul subconstientului intre placere si tigara.

Pentru a scapa de un obicei, trebuie sa:

  1. Decide ce vrei cu adevarat. Atentie, nu alege ce nu vrei. Daca iti spun sa nu te gandesti la un caine verde, exact la el te-ai gandit. E simplu, nu poti sa alegi ce sa nu faci fara sa te concentrezi pe acel lucru.
  2. Asuma-ti responsabilitatea schimbarii si fii sincer cu tine. De ce vrei schimbarea si nu mai cauta justificari pentru a-ti scuza esecul.
  3. Intrerupe patternul. Inainte de a simti nevoia de o tigara, ce-ti spui, ce simti ce-ti imaginezi? Schimba tonul cu care iti vorbesti, senzatiile placute cu unele neplacute.
  4. Alege o alta varianta stimulatoare. Cauta ceva care iti place foarte mult si care nu este daunator si pune in locul obiceiului de care iti doresti sa scapi. Trebuie sa pui ceva in loc.
  5. Persevereaza. Un obicei nou are nevoie de timp sa se instaleze. Durata depinde de implicarea persoanei, de cat de multa placere asociaza obiceiului nou.

Esti creatorul propriei vieti. Iubeste-ti viata si joaca-te cu mintea ta. Invata sa o folosesti ca sa nu ti-o foloseasca altii.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: