Responsabilitatea pentru schimbare

Acum mult timp am lucrat cu un client care isi dorea o schimbare majora in viata de familie. Auzisa ca NLP-ul face minuni, citise undeva un mesaj ca o ora de coaching NLP iti schimba viata fara sa faci nimic si gata iata cuvintele magice “fara sa faci nimic”.

Asa ca a stabilit o singura sedinta, s-a asezat pe scaun in fata mea, mi-a spus ca vrea o relatie mai buna cu sotia si ceva de genul “da-i drumul”.

Sa-i dau drumul la ce? La cafea? La muzica? L-am intrebat la ce sa dau drumul. La schimbare a venit raspunsul.

Ok, atunci sa discutam despre relatie, despre ce vrei sa obtii si asa mai departe. A refuzat sa-mi dea alte indicatii, sa-i introduc o stare de transa si sa fac schimbarea ca asa a vazut el pe internet. Stiti bancul acela cu pacientul care merge la doctor doar pentru o alta opinie, caci s-a diagnosticat singur de pe internet.

Dupa multe interventii, metafore si alte strategii am reusit sa aflu care era problema. Sotia vroia ajutor in casa, sotul nu vroia sa-i acorde, dar venise sa-l ajut sa-si schimbe subconstientul astfel incat sotia sa nu-si mai doreasca ajutorul si relatia sa fie la fel de confortabila din punctul lui de vedere.

Si aici apar doua probleme majore.

  1. Nimeni nu te poate programa, trebuie sa-ti asumi responsabilitatea pentru schimbare.
  2. Una din criteriile de definire a unui obiectiv spune ca un obiectiv trebuie sa fie initiat si mentinut de persoana in cauza.

Asa ca in acel moment nu am prea avut cum sa-li ajut, mai ales ca, fara sa intru in detalii, chiar daca o astfel de schimbare ar fi fost posibila, incalca principiul ecologiei.

In NLP se vorbeste de ecologie, adica impactul unei schimbari asupra persoanei in cauza, asupra celor apropiati, societatii si mediului. Orice practician de NLP care se respecta, trebuie sa verifice ecologia oricarei schimbari, chiar daca lucreaza cu un client sau chiar cu propria persoana.

Nu cautati schimbarea doar de dragul schimbarii, uneori inainte de schimbare poate sa fie nevoie de integrarea unor parti din subconstient care se afla in conflict, o imagine de sine care se opune schimbarii etc.

Inainte de toate asumati-va puterea de a va schimba si de a trai o viata extraordinara, asa cu fiecare merita.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: